Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 23:12:51

Відбулося відкриття виставки "Літописи козацької доби – безцінне джерело історії"

10.10.2020   10:45Агенцiя

У Чернігівському обласному історичному музеї імені В.В.Тарновського відбулося відкриття чергової тимчасової виставки «Літописи козацької доби – безцінне джерело історії» присвяченої 350-річчю від дня народження Самійла Величка та 300-річчю написання ним Літопису – унікальної пам'ятки козацької історичної думки.

Відкрила виставку вступним словом Людмила Петрівна Линюк – заступник директора музею з наукової роботи. Впровадження до теми козацьких літописів здійснила Вікторія  Мудрицька – завідувач І науково-експозиційного відділу музею, автор концепції виставки. Увазі гостей були представлені автентичні й унікальні списки козацьких літописів другої половини XVIII ст. з музейної колекції: «Літопис Самовидця» та «Літопис Г. Грабянки». Перший із них належав Василю Тарновському (1838-1899), а другий – графу Григорію Милорадовичу (1839-1905), який був подарований свого часу Чернігівській губернській вченій архівній комісії.

Найменше збереглось списків саме «Літопису Самовидця» – 7 примірників. Щодо палеографічних особливостей та текстологічного аналізу збережених у фондах музею списків літопису виступив з доповіддю Ігор Михайлович Ситий – старший науковий співробітник музею, кандидат історичних наук. Відвідувачі дізналися про матеріали з яких виготовили списки, побачили філіграні та печатки на папері літописів, ознайомилися з особливостями їх мови.

Відкриття виставки завершилося блискучим виступом відомого історика, козакознавця – Сергія Анатолійовича Лепявка присвяченого унікальному українському історіософському твору кінця XVIII – початку XIX ст. «Історії Русів». Цей твір, як наголошував Сергій Анатолійович, не дивлячись на те, що містить багато міфологем і фактографічних невідповідностей створив вперше цілісне, послідовне бачення української національної історії. Значення цього твору для українців і української історичної науки неможна переоцінити.

Виставка буде діяти найближчі два тижні. Сердечно запрошуємо до нашого музею переглянути виставку і побачити на власні очі унікальні списки козацьких літописів.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини