Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:40:17

Як виконується рішення обласної ради "Про обласну Програму підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки"

14.07.2020   08:49Агенцiя

Оголошено про проведення конкурсу рукописів місцевих авторів 2020 року. Таке рішення прийняла комісія з питань підтримки місцевого книговидання, що діє при обласній державній адміністрації.

У звіті про роботу зазначеної комісії та результати виконання заходу «Випуск книг місцевих авторів» обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки у 2019 році та плани на 2020 рік Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної держадміністрації повідомляє, що цього року, у зв'язку із карантинними обмеженнями та кадровими змінами засідання комісії з питань підтримки місцевого книговидання відбулося пізніше, ніж це робилося зазвичай.

Таким чином, проведення конкурсу рукописів місцевих авторів також посувається у часі. Тим не менше, як і щороку, комісія має встигнути зібрати конкурсні рукописи, ознайомитися з ними та затвердити видавничий план, а Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА — забезпечити його виконання до кінця поточного року.

У 2019 році в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки коштом обласного бюджету вийшли в світ 10 видань сукупним накладом 2700 примірників.

Основним способом відбору творів для друку в рамках Програми є обласний конкурс рукописів місцевих авторів. У 2019 році прийом матеріалів на конкурс тривав з 1 квітня до 8 травня, всього надійшла 31 заявка. Рішенням комісії з питань підтримки місцевого книговидання 9 рукописів за результатами конкурсу були включені до видавничого плану для випуску друком бюджетним коштом.

Департаментом забезпечено випуск друком усіх 9 цих рукописів (сумарний наклад — 2200 примірників):

1. «За годину до раю», авторка — Лілія Черненко, літературно-художнє видання (повість), 300 примірників;

2. «Кришталевий птах», авторка — Тетяна Винник; літературно-художнє видання (повістина для дітей), 300 примірників;

3. «Народна культура Чернігівського району (традиція та сучасний стан побутування)», колектив авторів (редакційна колегія — Олександра Бріцина, Олександр Васянович, Катерина Литвин, Ростислав Омеляшко, Аліна Ярова), науково-популярне видання (збірка статей з етнології, фольклористики та мистецтвознавства), 300 примірників;

4. «І лелека не звиє гніздо...», авторка — Валентина Барабанова; громадсько-політичне видання (збірка публіцистичних творів), 200 примірників;

5. «Селекція літер», автор — Іван Баран, літературно-художнє видання (збірка віршів), 200 примірників;

6. «Право на щастя, або Роздуми сучасної жінки», авторка — Наталія Коса, літературно-художнє видання (збірка поетичних та прозових творів), 200 примірників;

7. «Про те, як надворі дощ моросить», автор — Володимир Кравченко, літературно-художнє видання (збірка віршів), 200 примірників;

8. «Хроніки втраченого шансу: шлях суверенної демократії», автор — Сєргєй Карась, літературно-художнє видання (повість), 300 примірників;

9. «На інтимнім фронті тиші не буває», автор — Василь Щербонос, літературно-художнє видання (збірка поетичних творів), 200 примірників.

Загальна вартість макетування і випуску друком цих 9 книг — 72,9 тис. грн.

Віддруковані книги передані до бібліотек, навчальних закладів, громадських організацій та творчих спілок Чернігівщини. Повістю «Хроніки втраченого шансу: шлях суверенної демократії» зацікавилися також бібліотеки Донецької та Хмельницької областей.

Окрім того, у червні 2019 року в позаконкурсному порядку видано ще одну суспільно значиму книгу — збірку «Герої Сіверського краю. Книга пам'яті Чернігівської області» (том І (2014–2015 роки)), створену за ініціативи ГО «Єдина родина Чернігівщини». Наклад видання склав 500 примірників.

Загальна сума, витрачена на випуск друком усіх 10 видань у 2019 році — 162,8 тис. грн.

Повністю виконати видавничий план і заощадити 35 тис. грн із суми, передбаченої кошторисом на минулий рік, вдалося завдяки проведенню відкритих торгів на виготовлення книг через систему Прозорро.

Цього ж року на книговидання у кошторисі закладено 268 тис. грн.

Комісія з питань підтримки місцевого книговидання, що діє при обласній державній адміністрації, оголошує про проведення конкурсу рукописів місцевих авторів 2020 року. Таке рішення члени комісії ухвалили 10 липня.

Конкурс визначить, які твори літераторів та науковців Чернігівщини будуть видані у поточному році коштом обласного бюджету та розповсюджені серед бібліотек області. Він проводиться у рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер області на 2016–2020 роки.

Прийом матеріалів на конкурс розпочався з 11 липня та триватиме до 9 серпня поточного року включно.

З умовами конкурсу кожен бажаючий може ознайомитися за посиланням http://cg.gov.ua/index.php?id=394376&tp=page

За повідомленням Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини