Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:45:33

Капелі бандуристів - 10 років

27.02.2020   12:48Агенцiя

Своє перше десятиліття відзначив один з найунікальніших бандурних колективів України — Капела бандуристів імені Остапа Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

У 2010 році заслужена артистка України Раїса Борщ та заслужений працівник культури України Микола Борщ — подружжя викладачів тоді Чернігівського музичного училища ім. Л.Ревуцького — зініціювали (з подачі Президента України Віктора Ющенка) і втілили у життя ідею створення на Чернігівщині капели бандуристів. Ідею підтримала мистецька громада області, головне управління культури, туризму та охорони культурної спадщини облдержадміністраціі. Раїса Борщ стала художнім керівником новоствореного колективу, а Микола Борщ — директором і хормейстером.

Капела бандуристів завдяки різноманітній репертуарній палітрі концертних програм швидко завоювала симпатії глядачів та авторитет у колег, ставши лауреатом обласних мистецьких премій імені Михайла Коцюбинського та Леоніда Глібова, володарем Гран-прі Міжнародного конкурсу “Зоряні мости”.

За десять років сформувався репертуар та стабільний склад виконавців.

Десятиріччя свого колективу артисти відзначили на рідній сцені — сцені обласного філармонійного центру 26 лютого 2020 року.
З чим зустріли вони свій перший великий ювілей? “З надією, що все це не марно. Все це для людей, для України, для рідного Чернігівського краю, для ствердження свого національного в цілому світі”, - каже заслужена артистка України Раїса Борщ. Микола Борщ додає: “Але перш за все — це для самих українців. Щоб розбудити оте щемливе почуття гордості за своє кровне, ментальне, часом приспане, часом розбуджене, часом сприйняте, часом відторгнуте і знову підхоплене патріотами, яким не буде переводу на даній Богом рідній землі”.

Привітав капелу з десятиліттям заступник генерального директора — директор-розпорядник філармонійного центру Володимир Гущенко. Керівникам та артистам колективу були вручені почесні відзнаки обласної державної адміністрації, обласної ради, департаменту культури і туризму, національностей та релігій обллержадміністрації.

У ювілейній концертній програмі, яку провела Інна Василенко, прозвучали українські народні пісні, світова музична класика, твори вітчизняних композиторів в аранжуванні Раїси Борщ і Миколи Борща, а ще — твори, написані самими учасниками капели — Раїсою Борщ та Аллою Калашник. Театралізована програма представила побутові сценки за участю народних персонажів, втілення яких на сцені дало можливість широко презентувати таланти солістів колективу В’ячеслава Петрика, Бориса Калініченка, Сергія Сидоренка, Лілії Козлової, Тетяни Петрик, Вікторії Шульги, Валерія Онишківа, Василя Біжовця, Лідії Тарасенко, Анатолія Губка, Дмитра Аксьона, Наталії Лагунець.

У ювілейній програмі на глядачів чекав сюрприз — бандури в руки взяли учасники чоловічого складу капели! І продемонстрували свою майстерність інструменталістів.

Було багато привітань від колег — художнього керівника та головного диригента Академічного камерного хору ім. Д.Бортнянського Івана Богданова, автора і ведучого творчих проектів філармонійного центру, заслуженого діяча мистецтв України Олега Васюти, голови обласної організації Національної спілки кобзарів України Валентини Іщенко, керівника заслуженого аматорського народного хору “Десна”, заслуженого діяча мистецтв України Миколи Олексієнка. Друзів яскравим виступом привітали артисти Академічного народного хору під орудою заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура.

Гості ювілейного концертного вечора щиросердно дякували артистам Капели бандуристів і її керівникам Раїсі Борщ і Миколі Борщу за 10 років натхненної творчості. І бажали їм творчого довголіття, аби вони ще багато років радували слухачів чарівною українською піснею, щирим українським словом і прославляли Чернігівський кобзарський край і всю Україну.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини