Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:05:46

“Один з пресвітлого роду Тарновських”

27.01.2020   08:39Агенцiя

24 січня до 155-річчя від дня народження Михайла Володимировича Тарновського в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулося відкриття виставки “Один з пресвітлого роду Тарновських”.

24 січня виповнилося 155 років від дня народження Михайла Володимировича Тарновського (1865–1943 рр.). Родовий маєток Качанівка, де він з’явився на світ і провів дитячі роки, залишився в пам’яті на все життя. Михайло Володимирович став літописцем роду Тарновських – підготував рукопис з доповненням та уточненням відомостей про його представників, був автором нарису «Качанівка» та ілюстрацій до нього для журналу «Столица и усадьба» (1915 р.). М. Тарновський – професійний фотограф, член товариства «Дагер» (1901–1917 рр.), від якого отримував нагороди як учасник вітчизняних та міжнародних виставок. Завдяки йому, ми бачимо на світлинах інтер’єри палацу та краєвиди Качанівки.

У передмові до публікації рукописної спадщини М. Тарновського в культурологічному часописі «Хроніка-2000» говорилося: «Михайло Володимирович повною мірою поєднав у своїй натурі кращі риси притаманні багатьом членам родини Тарновських. Це – всебічна обдарованість, широка освіченість, різноманітність інтересів, безкорисливе служіння своїй країні». Племінник Василя Васильовича Тарновського-молодшого, він наслідував традицію благодійництва, передавши багатьом музеям Києва унікальні твори мистецтва, архівні матеріали, врятовані і збережені ним в часи лихоліття.

Нині її достойно продовжує його дочка – Ірина Михайлівна Трач – киянка, за фахом інженер-конструктор, яка підтримує теплі, дружні зв’язки з Чернігівським історичним музеєм імені В.В. Тарновського та заповідником «Качанівка». Від неї музей отримав рідкісні і дуже цінні родинні фотографії, матеріали з архіву батька, сучасні книги та публікації про родину Тарновських.

Добрі справи множаться нащадками цього знаменитого роду. Створила виставку і провела захід старший науковий співробітник музею Світлана Половнікова. На музейній виставці представлено 18 експонатів. Вона буде працювати до кінця лютого 2020 року.

Віктор Кошмал

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини