Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 22:42:57

“Калета” на Андрія від академічного народного хору

14.12.2019   10:20Агенцiя

Традиційно на Андрія Академічний народний хор під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура представив 13 грудня на сцені обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм музично-театралізоване дійство “Калета”.

Андрія артисти народного хору разом з глядачами почали відзначати вже в холі: добрі господині щедро частували дорогих гостей. А потім дійові особи перейшли вже до глядацької зали.

З давніх часів українці вірували, що в ніч на Святого Андрія Первозваного можливі всілякі дива. В Андріїв вечір відбувалася весела гра-ворожіння - та сама Калета. Зазвичай молодь збиралася в хаті якоїсь молодиці чи одиначки, де в зимових сутінках тепло і затишно. Дівчата разом готували корж з білого борошна - “калету”, символ Сонця. А воду для тіста, яке замішувалося для цього короваю, дівки з колодязя носили в роті. Пекли хлібину “до сухаря”. Посередині робили дірку, аби на червоній нитці підвісити в хаті.

Коли ж до гулянь долучалися хлопці, починалися веселощі. Калету вартував “пан Калетинський”, який намагався не дати “пану Коцюбинському” - парубку на коцюбі - вкусити від того коржа. Хлібину зрештою ділили (артисти народного хору розділили частування з глядачами), і кожен над хлібом думав про майбуття: так, для дівчат вечорниці на Андрія були свого роду гаданням на судженого, і недарма наступної осені багато хто з учасників дійства грав весілля.

Народний сюжет, народні слова, народні мелодії і пісні, народні танці складають основу оновленої програми “Калета” Академічного народного хору. Драматичними артистами в цьому дійстві стали всі - і вокалісти, і танцівники (балетмейстер — Віктор Войников), і музиканти (керівник оркестрової групи - Лариса Падій).

Разом вони відтворили красу старовинних звичаїв українського народу. І подарували це свято глядачам, повідомив прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.