Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:51:08

Відкрито книжково-інформаційну виставку "Краєзнавчий вимір історії"

12.12.2019   08:43Агенцiя

Історія Чернігово-Сіверщини багата на вікопомні події, тут, за влучним висновком Михайла Грушевського, «поховані секрети Старої України». І це повсякчас приваблювало учених і аматорів старовини. На зламі ХІХ – ХХ ст. відбулося організаційне оформлення історико-краєзнавчого руху в регіоні.

За нових історичних умов на початку 20-х рр. ХХ ст. було створено Чернігівське наукове товариство, а згодом – Чернігівський інститут краєзнавства. Місцеві дослідники плідно співробітничали з Українським комітетом краєзнавства і Комісією Лівобережної України, що діяла у структурі Всеукраїнської Академії наук. Результатом цієї співпраці став збірник наукових праць «Чернігів і Північне Лівобережжя», виданий у 1928 р. за редакцією акад. М. Грушевського.

Однак, внаслідок політичних репресій 30-х рр. ХХ ст. державні й громадські краєзнавчі осередки були знекровлені, що зумовило занепад краєзнавчого руху на Чернігівщині. Минуло чимало часу, перш ніж науковий потенціал регіону був бодай частково відновлений.

Позитивну роль у цьому відношенні відіграли місцеві організації створеного у 1966 р. Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, широке залучення краєзнавців до підготовки обласного тому «Історії міст і сіл Української РСР» тощо. Це був поштовх до активізації краєзнавчого руху, і у 2-й половині 1980-х рр. було започатковано проведення обласних наукових конференцій та семінарів з історичного краєзнавства.

14 грудня 1989 р. відбулась установча конференція, яка прийняла рішення про заснування Чернігівського обласного історико-краєзнавчого товариства. Наступного 1990 р. після створення Всеукраїнської спілки краєзнавців товариство трансформувалося в її обласну організацію (з 2012 р. – Чернігівська обласна організація Національної спілки краєзнавців України).

До 30-річчя заснування Чернігівського обласного історико-краєзнавчого товариства у відділі краєзнавства бібліотеки відкрито книжково-інформаційну виставку «Краєзнавчий вимір історії», яка знайомить з історією та сучасною діяльністю Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, знайомить з активною та самовідданою працею її членів на ниві краєзнавства.

На виставці зокрема, представлені видання, що висвітлюють багаторічну плідну співпрацю Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка і ЧОО НСКУ.  Так, експозиція знайомить зацікавленого читача з усіма 25-ма випусками серії біобібліографічних покажчиків «Історики та краєзнавці Чернігівщини».  

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.