Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:34:34

Презентовано виставку "Від борців за волю до захисників України: Чернігівщина"

07.12.2019   14:40Агенцiя

6 грудня з нагоди Дня Збройних сил України в Чернігівському обласному молодіжному центрі відбулося відкриття виставки «Від борців за волю до захисників України Чернігівщина».

У заході взяли участь представники громадськості, Збройних сил України, Чернігівського прикордонного загону, Національної поліції, учні Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Свою ідею створення такої виставки реалізували Чернігівський обласний молодіжний центр та Український інститут національної пам'яті разом із оперативним командуванням «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України, Чернігівським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки і Чернігівським прикордонним загоном.

Назви представлених стендів говорять самі за себе: «Чернігівці на захисті української державності під час революції 1917-1921 років», «Чернігівці зі зброєю в руках у боротьбі за незалежність України під час Другої світової війни», «Державні нагороди», «Добровольчі формування Чернігівщини на захист України», «Російсько-українська війна. Чернігівщина», «Герої України: Чернігівщина». Вони являють собою мистецьке поєднання інформації про сучасних Захисників України з Чернігівщини в російсько-українській війні та борців за незалежність нашої Вітчизни часів Української революції 1917-1921 років, визвольних змагань Української Повстанської Армії впродовж Другої світової війни та в повоєнний час, наочно показують традиції та спадкоємність боротьби українців за свою державність протягом останніх двох століть.

Відкриваючи захід, Олег КОТЕЛЕНЕЦЬ, заступник директора Чернігівського обласного молодіжного центру, за вагомий внесок в реалізацію національно-патріотичного проекту «Від борців за волю до захисників України: Чернігівщина» та з нагоди Дня Збройних сил України вручив подяки Чернігівського обласного молодіжного центру співробітникам Українського інституту національної пам’яті Сергію Бутку і Сергію Горобцю, Оперативному командуванню «Північ», Чернігівському територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, Чернігівському прикордонному загону і Роті особливого призначення патрульної поліції «Чернігів».

Полковник Віталій СІЧКАР, тимчасово виконуючий обов’язки начальника штабу Оперативного командування «Північ», наголосив: «Українське військо увібрало в себе кращі національні військові традиції минулих епох. Сучасні Збройні Сили – гарант безпеки та свободи України. Сьогодні вони стримують ворога в Донецькій та Луганській областях, а також готові до виконання поставлених завдань скрізь, де в цьому виникне потреба».

Підполковник Вадим ЛІЛЬЧИЦЬКИЙ, заступник військового комісара Чернігівського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, зауважив: «Сьогодні як ніколи важливо, аби наша давня й недавня історія була не лише у спеціалізованих виданнях, а й у простій, зрозумілій формі, як оця виставка. Я дуже прошу дивитися її, читати, запам’ятовувати і розповідати іншим. Для того, аби це знання історії не залишилося у вузькому колі, а було відомо у суспільстві».

Він також висловив сподівання, що на майбутнє експозиція буде ще збагачена розповідями й про інших Захисників України в сучасній російсько-українській війні: «Уявіть собі, коли збирали матеріали до цієї виставки, то у нас вийшов список нагороджених героїв – уродженців Чернігівщини аж на 70 сторінок!»

У своєму виступі старший лейтенант Національної поліції Віктор ТРИЩУК, командир роти особливого призначення «Чернігів», підтримав цю ідею – сучасних героїв треба шанувати.

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих Захисників України.

Виставку «Від борців за волю до захисників України. Чернігівщина» представив Сергій БУТКО, співробітник Українського інституту національної пам’яті. Насамперед він нагадав цікаву закономірність: «Символічно, що ми відкриваємо виставку саме 6 грудня. Адже сьогодні ми відзначаємо не тільки День Збройних Сил України, але й ювілей 100-річної давнини – початок легендарного Першого Зимового походу Армії УНР. В ході якого впродовж п’яти місяців українське військо пройшло з боями ворожими тилами близько 2,5 тисяч кілометрів, провівши близько 50 успішних боїв. Тож ця виставка є даниною пам’яті українським героям, які боролися за незалежність України в 1917-1921 роках, в Другій світовій війні, а також спрямована на вшанування сучасних захисників, які нині відстоюють незалежність і територіальну цілісність України».

Він назвав особливості представленої експозиції: «Перше. Варто пам’ятати, що уродженці Чернігівщини в усі часи мужньо і завзято боролися за Україну, сучасні герої продовжують і збагачують військові традиції славетних предків. Друге. Ця виставка присвячена живим чернігівським героям – учасникам російсько-української війни. Треба дякувати за наше безпечне та спокійне мирне життя і загиблим, і живим Захисникам України. Трете. Два стенди інформують про державні нагороди, саме ті, якими були відзначені сучасні фронтовики. Чому? Щоб кожний громадянин – цивільна людина, далека від військових справ, – знав їх, впізнавав на мундирах і піджаках наших Захисників, розумів їх заслуги перед Українською Батьківщиною. А головне, щоб подякував їм!»

Впродовж місяця з експозицією виставки «Від борців за волю до захисників України. Чернігівщина» можна ознайомитися в Чернігівському обласному молодіжному центрі, а потім її представлятимуть у районах області.

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини