Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 01:47:37

Представлено книгу "Чорнобильське досьє КҐБ"

07.12.2019   09:56Агенцiя

5 грудня в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка ліквідатори, представники громадськості, учні Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою та журналісти взяли участь у презентації нової книги «Чорнобильське досьє КҐБ.

Суспільні настрої. ЧАЕС у поставарійний період: збірник документів про катастрофу на Чорнобильській АЕС». Його упорядники Олег Бажан, Володимир Бірчак, Геннадій Боряк – відомі українські історики.

У виданні Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Інституту історії України НАН України та Українського інституту національної пам’яті зібрано і вперше оприлюднено 210 документів 1986–1991 рр., що висвітлюють постчорнобильське життя – суспільні настрої, повсякдення, заходи з ліквідації наслідків аварії. Наведено приклади інформування радянськими органами держбезпеки відповідних партійних інстанцій про стан ЧАЕС.

Інна Аліференко, директор бібліотеки, під час відкриття презентації повідомила: «Цей захід є спільним проектом разом із Українським інститутом національної пам’яті. Його приурочено до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який в Україні відзначають 14 грудня».

Представляючи книгу, Сергій Бутко, співробітник Українського інституту національної пам’яті, наголосив: «Це видання з раніше невідомими для дослідників і громадськості секретними документами з‘явилося завдяки Закону України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років», прийнятому в 2015 році».

Він, зокрема, звернув увагу на наступне: «Тогочасна влада байдуже ставилась до долі людей, не вболівала за них. Яскравий приклад тому – витяг зі звіту спецслужб за 11 травня 1986 року: «За даними Шевченківського РВ УКДБ адміністрація Київської області та 25 лікарень, ґрунтуючись на вказівці Мінздоров’я УРСР (нібито наказ № 24с від 11.05.86 р.) в історіях хвороб пацієнтів з ознаками «променева хвороба» вказують діагноз «вегетосудинна дистонія». Між тим подібні вказівки в майбутньому спричиняли до плутанини при призначенні постраждалим лікування, діагностиці, а також при вирішенні питання про інвалідність та встановлення пенсії».

Сергій Горобець, кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті, навів конкретні приклади, як КГБ прагнув применшити масштаби трагедії, приховати правду: «На початку травня 1986-го було складено довгий перелік із 26 пунктів щодо подій на АЕС, які підлягають засекреченню. Під гриф «таємно» підпадало практично все: причини аварії на 4-му енергоблоці, інформація про характер та обсяги руйнувань, рівень радіоактивного забруднення, діапазон дезактиваційних робіт, статистика захворювань на променеву хворобу, факти масового отруєння та епідеміологічних захворювань, пов’язаних з аварією, навіть дані про обсяг державних капіталовкладень на консервацію 4-го енергоблоку. Також заборонялося розголошувати найменування організацій та кількість працівників, задіяних на роботах із ліквідації наслідків аварії. Навіть важко уявити про що ж тоді взагалі можна було говорити.

Вже 27 квітня в усі райвідділи КГБ по місту Києву та Київській області пішли суворі вказівки вести рішучу боротьбу з розповсюджувачами про вокативних і панічних чуток. Зокрема, двічі на день доповідати «скільки виявлено базік» і скільки проведено попереджувальних бесід. Наприклад, тільки за 13-15 травня 1986 р. у Києві виявлено 23 так званих «базік» і проведено 270 попереджувальних бесід».

Історик зауважив: «Як іронічно коментувала тодішні реалії співбесідниця однієї з «гебістських» агентес (яка й передала почуте «куди слід»): «у місті рівень радіації в нормі, хоча ніхто конкретно ще жодного разу не назвав цю норму. Із часом звикнуть, і ніякі атомні бомби тоді не будуть страшні».

Книжкову виставку «Героїзм, що врятував світ» представила Наталя Карбовська, модератор заходу, завідуюча відділу документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук бібліотеки.

Володимир Олексієнко, керівник Чорнобильського культурно-інформаційного центру Чернігівської області, навесні 1986-го проходив строкову військову службу в особливому загоні внутрішніх військ – щось на зразок особистої гвардії тодішнього першого секретаря КПУ Володимира Щербицького. 27 квітня їх підрозділ прибув у Прип’ять у всеозброєнні – готувалися захищати будівлю міськкому комуністичної партії від можливого штурму переляканих громадян. Однак населення ніякої ворожості не проявляло, тож солдати організовували евакуацію мешканців і патрулювали вулиці спустілого міста. І час від часу вони помічали за собою «наружку» міліції, що час від часу визирали з-поза будинків – за солдатами також слідкували.

Іван Осадців, завідуючий поліклінічним відділенням, КЛПЗ «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення» та один із співзасновників Чернігівської обласної громадської екологічної організації ще у 1990-му, в ті трагічні дні лікував опромінених ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Йому також довелося мати справу з ретивими співробітниками КҐБ, які вимагали не вживати діагноз «променева хвороба». Сумлінним лікарям доводилося вдаватися до різних хитрощів, аби подальшому лікуванні постраждалих від радіації ескулапи чітко знали з чим мають справу.

У паперовому вигляді преставлену книгу зацікавлений читач може знайти поки що тільки в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка. ПРОТЕ, в електронному вигляді її можна вільно скачати на сайтах бібліотеки або Українського інституту національної пам’яті.

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.