Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:24:58

"Антонієві печери Чернігівського Троїцько-Іллінського монастиря: 950 років"

01.11.2019   12:52Агенцiя

30 жовтня на засіданні клубу "Краєзнавець" відбулася презентація видавничого доробку науковців Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" – монографії "Антонієві печери Чернігівського Троїцько-Іллінського монастиря: 950 років", авторами якої є Володимир Руденок та Тетяна Новик.

Книга присвячена перлині монастирського комплексу, який виник у ХІ ст. як заміська обитель ченців-відлюдників. В основі роботи – багаторічні археологічні дослідження співробітників заповідника, здійснені на території Іллінського яру, завдяки яким стало можливим розчистити недоступні ділянки Антонієвих печер, відкрити раніше невідомі частини давньоруського часу, датувати окремі складники печерного комплексу, музеєфікувати печери та зробити їх доступними для відвідувачів.

Крім того, розкопки сприяли суттєвому розширенню уявлень щодо певних суперечливих і маловідомих питань, а також уможливили здійснення історичної реконструкції топографії, планування давньоруського печерного монастиря і внутрішнього устрою окремих підземних споруд.
 
Директор ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко привітала друзів та партнерів бібліотеки з виходом у світ яскравої, цікавої, гарно ілюстрованої книги і побажала усім успіхів та творчого натхнення у підготовці нових краєзнавчих видань. Вона наголосила, що це, безперечно, наукове видання стане у нагоді як археологам, історикам, музеєзнавцям, так і усім поціновувачам історії нашого міста.
 
Про копітку та багаторічну працю зі створення монографії "Антонієві печери Чернігівського Троїцько-Іллінського монастиря: 950 років" розповіли заступник генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" Алла Доценко, завідувач відділу наукових досліджень печер та пам'яток археології НАІЗ "Чернігів стародавній" Володимир Руденок, старший науковий співробітник НАІЗ "Чернігів стародавній" Тетяна Новик, редактор книги, молодший науковий співробітник НАІЗ "Чернігів стародавній", кандидат історичних наук Інна Непотенко.
 
В обговоренні видання взяли участь народний архітектор України, доцент кафедри промислового і цивільного будівництва Чернігівського національного технологічного університету Володимир Павленко, завідувач відділу музейної та науково-фондової діяльності НАІЗ "Чернігів стародавній", кандидат історичних наук Ольга Травкіна, кандидат мистецтвознавства Анатолій Адруг.
 
Під час засідання клубу "Краєзнавець" у читальному залі бібліотеки демонструвалася книжково-ілюстративна виставка "Антонієві печери: дотик до таємниці", яку прокоментувала модератор заходу, завідувач відділу краєзнавства бібліотеки Ірина Каганова.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини