Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:24:11

Українсько-білоруське свято в Чернігові

28.10.2019   11:01Агенцiя

До Чернігова днями завітала велика делегація білоруських письменників, перекладачів, журналістів, громадських діячів, священиків.

Тож ця українсько-білоруська зустріч тривала шість годин поспіль: щиро спілкувалися, вшанували пам’ять чудового білоруського письменника Уладзіслава Ахроменка, звучали вірші та пісні – білоруською і українською мовами.
   
Запам’ятався хвилюючий виступ вдови Уладзіслава Ахроменка – Ольги. Чудово читали свої вірші білоруські поети Міхась Скобла (який переклав поезії багатьох український авторів), Лариса Романова (вона, зокрема, переклала вірші Оксани Забужко), Анатоль Кудласевич, Зміцер Захаревич, Владімір Шипіло… Цікаво розповідав про Уладзіслава Ахроменка Максим Климкович.
   
Вела яскраву імпрезу голова обласної організації Національної спілки письменників України Ганна Арсенич-Баран. Виступали очільник Літературної спілки «Чернігів» і журналу «Літературний Чернігів» Михась Ткач (у нашому часописі друкуються і автори з Білорусі), науковець, поет і радіодраматург Ілля Хоменко (п’єси якого звучать в ефірі білоруського радіо), поетеса і пародистка Ірина Кулаковська, письменник і музикант Іван Баран, поет і журналіст Олексій Маслов… 
   
Журналіст та письменник Сергій Дзюба представив колегам із Білорусі обласну газету «Чернігівщина: новини і оголошення», а також розповів про нові проекти Міжнародної літературно-мистецької Академії України, яка дуже активно співробітничає з письменниками, науковцями, перекладачами Білорусі. У Мінську успішно вийшла книжка віршів Тетяни і Сергія Дзюби «Місто Зима» в перекладі відомого білоруського поета Михася Пазнякова. А Сергій Дзюба, Олег Гончаренко та Ярослав Савчин переклали українською поетичну книжку Михася Пазнякова «Тепло ромашкової завії». Отож презентації обох книжок відбулися в Чернігові та Мінську. А нині за збіркою творчого подружжя «Місто Зима» готується вистава в Театрі поезії у Мінську. Сергій і Тетяна – лауреати семи престижних білоруських нагород, зокрема імені Максима Танка, Максима Богдановича, «За великий внесок у літературу». 
   
На цій зустрічі президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України Сергій Дзюба урочисто вручив міжнародну Літературно-мистецьку премію імені Пантелеймона Куліша відомому білоруському поету, перекладачу Міхасю Скоблі – за популяризацію української літератури в Білорусі.
   
Прозвучала ідея надалі зробити такі зустрічі традиційними – проводити українсько-білоруський форум ім. Уладзіслава Ахроменка в Чернігові щороку.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини