Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 05:40:06

“Дива. Святі. Канонізація”

10.09.2019   08:18Агенцiя

“Дива. Святі. Канонізація” - це другий концерт-лекція у проекті Академічного камерного хору ім. Д.Бортнянського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом Івана Богданова.

Чотиричасна серія концертів у Борисоглібському соборі присвячена духовній музиці і духовності взагалі.

8 вересня у концерті-лекції артисти камерного хору та лектор – доктор богослов’я Георгій Лобанов відповідали на запитання слухачів про те, що таке дива, як божественне втручається в наше повсякденне життя, яке чудо в Таїнствах церковних, хто такі святі, що таке канонізація. “На наших концертах-лекціях можна не тільки насолодитися чудовим виконанням музичних творів, але й доторкнутися душею до надзвичайних молитов”, - каже пан Георгій.

Духовні піснеспіви у виконанні камерного хору ім. Д.Бортнянського — свого роду музична ілюстрація світоглядних принципів православ’я. Як наочні приклади прозвучали у виконанні хору такі твори як “Отче наш”, “Совет превечный”, “Ангел вопияше” Павла Чеснокова, “Вознесу Тя, Боже мой”, “Слава во вышних Богу” Дмитра Бортнянського, “Рождественская песнь”, “Странное Рождество видевши” Георгія Свірідова, “Херувимская песнь” Тетяни Яшвілі, “Богородице Дево” Сергія Рахманінова, “Боже, спаси мене” Мирослава Скорика та інші.

Академічний камерний хор виступив під керівництвом запрошених гостей — лауреатів Х  Всеукраїнського конкурсу хорових диригентів ім. Д.Бортнянського Христини Ониськів (м. Львів) та Сергія Стрельченка (м. Суми). Пані Христина - студентка Львівської національної музичної академії ім. М.В. Лисенка, а також хормейстер народного дитячого хору "Радуниця".  Сергій Стрельченко теж студент - Національної музичної академії України ім. П. Чайковського. “Це дуже молоді, але дуже талановиті диригенти, - каже про колег Іван Богданов. - Львів’янка Христина Ониськів є лауреатом конкурсу ім. Д.Бортнянського, а Сергій Стрельченко на цьому конкурсі завоював гран-прі, тож вони тим самим вибороли право виступити з професійним хором – хором ім. Бортнянського”.

Наступний концерт-лекція Академічного камерного хору відбудеться у Борисоглібському соборі 29 вересня 2019 року. Тема - “Старий Завіт”. Хор виступить під диригуванням харківського диригента Максима Сидорова, повідомляє прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.