Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 17:01:48

Владислав Атрошенко: Проблеми бібліотечної системи частково можуть бути вирішені за рахунок модернізації

05.09.2019   10:20Агенцiя

Про те, як працюють міські бібліотеки у Чернігові, на ранковій нараді у муніципалітеті 4 вересня доповідала Людмила Зіневич, директорка Централізованої міської бібліотечної системи.

Наразі у місті є 13 бібліотек, у яких працюють 85 працівників, з них: 72 кваліфікованих бібліотекаря. За віком: лише 6,8% працівників – молодь від 18 до 35 років, 54% - середнього віку (від 35 до 60 років), 39% - пенсійного віку (після 60 років). Середня заробітна плата бібліотекарів – 5,8 тис. грн.

Усі бібліотеки мають комп’ютери, втім більшість з них придбані у 2008-2009 році. Також мають вільну зону wi-fi. У відкритому доступі для відвідувачів є, зокрема, електронний зведений каталог книг, електронний аналітичний опис статей періодичних друкованих видань тощо.

Хто приходить до бібліотек? Щороку в ЦБС обслуговується в середньому 34 тисячі чернігівців, у тому числі 13 тисяч дітей. За 2018 рік видано 640 тисяч книг, при тому що одна й та ж книга могла бути видана кілька разів.

Втім є загальна тенденція по всій країні до скорочення відвідування бібліотек. Причина і у зменшенні населення, і у тому, що все більше людей користуються електронною книгою. За дослідженнями Інституту соціальних досліджень, 60% українців торік не прочитали жодної книги, прокоментувала Людмила Зіневич.

На 2019 рік для функціонування бібліотек перебачено 8,37 млн грн. Витрати: 86% від загального фонду це зарплата, 10% - комунальні платежі.

За останні роки колективи бібліотек залучають чернігівців до участі у різноманітних соціокультурних заходах, які популярні у місті і висвітлюються у ЗМІ. Також міська бібліотека долучалась до всіх міських заходів. Загалом щорічно проходить більше 800 заходів: літературні читання, мистецькі акції, презентації, дискусії та виставки, буккросинг, флешмоби та майстер-класи.

Серед проблем Людмила Зіневич назвала, зокрема, те, що майже 40% бібліотекарів пенсійного віку, бібліотечні фонди застарілі на 70-80%, у мікрорайоні «Масани» відсутня бібліотека тощо. Перспективами ж можуть бути: придбання програми автоматизації, реорганізація структури ЦБС, поповнення бібліотечних фондів новою сучасною українською літературою.

- Європейські стандарти нових надходжень – 250 нових примірників на 1 тисячу населення. У Чернігові – на рівні 20 нових. У 2019 році 92 тис. грн направлено на придбання нових книг. Також немає бібліотеки на Масанах, - прокоментувала проблеми галузі Людмила Зіневич.

- Напрямок, коли приміщення бібліотек використовуються для різноманітних заходів – правильний. Звичайно, бажано бібліотеку відкрити на Масанах. І звичайно оновлювати фонди. Проблема, як завжди, у коштах. У рамках міста можна подумати над об’єднанням деяких послуг міських та обласних бібліотек, тоді частково вивільнені кошти можна направити на модернізацію бібліотечної системи, - зазначив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини