Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 23:48:02

Концертні виконавці презентують білоруському глядачеві творчий потенціал не тільки Сіверського краю, а й всієї України

05.08.2019   15:56Агенцiя

17 серпня колективи Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм представлятимуть свою країну під час святкування Днів української культури у Республіці Білорусь. Велике культурно-мистецьке свято відбудеться на площі Свободи у Верхньому місті — серці столиці Білорусі Мінську.

Концертні виконавці філармонійного центру, Академічний народний хор під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура, джаз-бенд “BassQuit” презентують білоруському глядачеві творчий потенціал не тільки Сіверського краю, а й всієї України. Зараз остаточно узгоджуються творчі і організаційні деталі проведення свята, але напевне можна сказати, що програма виступів буде дуже різнопланова — це і українські естрадні пісні, і народна музика, і сучасний український джаз, який, в тому числі, має й національну музичну основу.

“Для наших колективів представляти Україну на міжнародному форумі — місія не просто почесна, а й відповідальна, - каже генеральний директор — керівник художній обласного філармонійного центру, заслужений діяч мистецтв України Сергій Теребун. - Тим більше, йдеться про Білорусь, де українські артисти завжди мають велику підтримку. З іншого боку, виступи наших артистів певним чином живлять рідні корені українців Білорусі: люди не забувають про свою Вітчизну”.

На думку першого секретаря Посольства України в Республіці Білорусь Івана Башняка, подібна акція має стати певним об’єднавчим чинником для потужної української громади в Білорусі. Недарма на одній сцені з професійними українськими артистами — виконавцями Чернігівського обласного філармонійного центру виступатимуть творчі колективи українців Білорусі, зокрема, ансамблі “Пісочниця”, “Берегиня”, “Барвінок”, “Ватра”.

Дні української культури в Білорусі — це не тільки виступи мистецьких колективів. За словами директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації Олександра Левочка, будуть розгорнуті експозиції, в яких широко представлятимуться народні художні промисли — кераміка, вишивка, ткацтво, лозоплетіння. Фахівці обласного центру народної творчості проводитимуть майстер-класи для всіх бажаючих.

І обов’язковою складовою відзначення Днів української культури в Білорусі стане презентація туристичного потенціалу України і Чернігівщини зокрема.

Український мистецький форум у Мінську має важливий аспект — він проводиться напередодні Дня Незалежності України. І це ще один спосіб відзначити разом з земляками головне державне свято нашої країни. Саме у дні, коли Україна і українці відзначають свою Незалежність, гастрольна мапа артистів філармонійного центру традиційно широка. Так, Академічний ансамбль пісні і танцю “Сіверські клейноди” під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Сергія Вовка представить 17 серпня 2019 року веселі пісні та запальні танці Чернігівського краю на щорічному Святі меду та часнику, який проходитиме у латвійському місті Даугавпілс. А Капела бандуристів ім. О.Вересая (художній керівник та головний диригент — заслужена артистка України Раїса Борщ, головний хормейстер — заслужений працівник культури України Микола Борщ) в ці дні вирушає зі своєю програмою на Донбас: у Сватовому Луганської області на них вже чекають вдячні глядачі, інформує прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини