Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:32:52

Про археологічні дослідження у Новгороді-Сіверському

22.07.2019   09:43Агенцiя

Вже понад п’ятнадцять років колектив археологів на чолі з науковими керівниками, кандидатами історичних наук Оленою Черненко та Іваном Кедуном ведуть археологічні дослідження на території міста Новгорода-Сіверського та за його межами.

Знані у місті та Україні дослідники 18 липня зібрали прес-конференцію аби поділитися враженнями від цьогорічних досліджень та представити свої знахідки. А це і різноманітні пряслиця, керамічний та скляний посуд та його елементи, частина жорнова з кавказького вулканічного туфу, жіночі прикраси зі сплавів міді і срібла.

Іван Кедун, який відкривав прес-конференцію, представив присутнім поціновувачам історії та представникам засобів масової інформації про три основні напрями роботи археологів у Новгороді-Сіверському.

Першим напрямом є безпосередньо археологічні розкопки, які велись у цьому році біля водонапірної вежі по вулиці Миколаївській, де вже протягом трьох років йдуть дослідження цікавої для археологів низки будівель, які зберегли для археологів багато цікавих знахідок як XII століття так і XVII-XVIII ст. Ця група добре збережених будівель практично ствердно доказує, що Новгород-Сіверський не згорів під час монголо-татарського нашестя, а продовжувало активно розвиватися.

Другим напрямом є археологічна розвідка та визначення території на якій і розташовувався літописний Новгород-Сіверський у ХІІ-ХІІІ ст. за часів Київської Русі. І проведені розвідки та закладені шурфи дозволяють говорити про територію міста, значно більшу навіть за теперішню його площу.

Третім напрямом роботи археологів є історична реконструкція побуту та ремесел, тому у таборі археологів на Кар’єрі завжди було людно. Для дітей та дорослих проводилися майстер класи з ковальства, гончарства, стрільби з луків.

Археологи поділилися задумом на майбутнє на період липня робити літню археологічну школу з майстер-класами та навчанням бажаючих благородній справі археологічних досліджень, інформує пресслужба Новгород-Сіверської міськради.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини