Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:16:42

У бібліотеці Короленка стартує новий мандрівний проект

19.06.2019   08:49Агенцiя

18 червня у Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбувся прес-брифінг з нагоди старту проекту «Мандрівний поетичний бібліопростір А+», який реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Спікери прес-брифінгу:
Інна  Аліференко, директор КЗ «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка».
Алла Мальована, координатор проекту, заступник директора з наукової та інноваційної діяльності КЗ «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка».

Наталія Утиро, модератор поетичних читань проекту, головний бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук КЗ «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка»
Олена Попович, PR-менеджер проекту, завідувач відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів КЗ «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка».

Поети-учасники проекту:
 
Дущак Л. О.
Дмитрук А. Д.
Камишна С. А.
Лихова Л. І.
Маслов О. В.
Коса Н. C.
Сусленко С. В.
Мамчич О. Б.
Горлова В. В.
Кулаковська І. О.
Козлова В.
Ткач Л. Є.

Метою проекту є сприяння популяризації творчості україномовних поетів Сіверського краю задля розкриття та розвитку їх творчого потенціалу шляхом розширення аудиторії та здобуття партнерських контактів. Організація культурного дозвілля місцевої громади.

Досягнути мети команда проекту планує шляхом організації виїзних поетичних читань учасників клубу в містах Ніжин, Прилуки, Новгород-Сіверський і смтКуликівка Чернігівської області. До поетичних читань долучаться поети визначених міст та будуть запрошені шанувальники поезії. Одним із засобів популяризації поетичного слова стане збірка поезій, представлених мандрівними та місцевими авторами під час заходів.

Реалізація проекту планується на 3 літні місяці 2019 р.
Українська земля, зокрема Чернігівщина, багата талантами і творчими людьми. Та чи затребувані талановиті люди в Україні, чи дбає держава про популяризацію творчості українських митців? На загальноукраїнському рівні відомі лише окремі творчі особистості, а скільки нереалізованих талантів на периферії? На жаль, творчі люди не мають належної державної підтримки та можливості для розвитку і реалізації. Частина з них вкладають власні кошти для організації виставок, видання книг, проте більшість – не має такої можливості.

Місцеві автори часто невідомі навіть за межами свого населеного пункту, а багато з них так і заривають свій талант у землю. Творчим людям не вистачає майданчиків, де б їх побачили і почули.

Чернігівським митцям, які гуртуються при бібліотеці ім. В. Г. Короленка, в цьому пощастило. Саме бібліотека, яка уже відкрила багатьох талановитих художників, фотохудожників, майстрів ремесел, стала стартовим майданчиком і для поетів. Так, 19 березня 2017 р. в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка відбувся I Всеукраїнський поетичний фестиваль – «Стартап«Дотиком душі», на якому поети-початківці з Чернігова та інших регіонів України мали можливість представити свій доробок.

За три роки проведення фестивалю його учасниками стали понад 150 осіб. (У цьому році готується до видання чергова третя збірка).

Надихнувшись цією вдалою імпрезою місцева когорта учасників фестивалю прагнула продовження. Тому виникла ідея створення клубу, метою якого була ідея об'єднати людей, котрі пишуть вірші, популяризувати українське поетичне слово. Так виник клуб «Поетичний бібліопростір А+», що функціонує на базі КЗ «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка» з листопада 2017 р.
Зміст назви «Поетичний бібліопростір А+»: літера «А» – перша в абетці, «+» – символ позитивної енергетики клубу, символ єднання. Зроблено візуалізацію назви: інсталяція у вигляді літери «А» –«поетичної драбинки» зі щаблями, які символізують шлях до вершини.

Кожна зустріч клубівців присвячується певній тематиці, читання поезії супроводжується музичними номерами у виконанні місцевих музикантів.
Через деякий час клуб вийшов за межі бібліотеки: спочатку просто на майданчик біля приміщення бібліотеки; потім у сквер ім. Б. Хмельницького (долучившись до культурно-просвітницького проекту Управління культури та туризму Чернігівської міської ради ChAС (ChernihivActiveCity); потім до кав’ярні «Львівська майстерня шоколаду».

Тепер учасники клубу відчувають необхідність заявити про себе, бути почутими, побаченими, знайти однодумців на теренах Чернігівської області, що дозволить об'єднати зусилля для популяризації поетичного слова на Чернігівщині.

Так виникла ідея проекту «Мандрівний поетичний бібліопростір А+».
Разом з тим, у сучасному суспільстві існує проблема культурного дозвілля.

Тому проект «Мандрівний поетичний бібліопростір А+» з одного боку об’єднає поетів Чернігівщини, розширить їхню аудиторію, допоможе здобути партнерські контакти; а з іншого – жителі громад, які відвідають поетичні читання, матимуть можливість долучитися до поезії, отримати естетичну насолоду. Результатом проекту стане збірка поезій творів учасників проекту та поетів – учасників поетичних зустрічей, що популяризує творчість поетів Сіверщини широкому загалу.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини