Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:34:13

"Наталка Полтавка": прем’єра опери на чернігівській сцені

18.06.2019   12:10Агенцiя

Прем’єра вистави – це завжди свято для всього колективу театру, але прем’єра, що відбулася в Чернігівському академічному муздрамтеатрі ім. Т.Г.Шевченка 15 червня цього року, була особливим святом.

Адже не кожного театрального сезону в нашому музично-драматичному театрі відбувається постановка оперної вистави. Тож маємо чудову нагоду привітати чернігівських шанувальників сценічного мистецтва з новою прем’єрою, що відбулася на завершення 93-го театрального сезону – комічною оперою «Наталка Полтавка» за п’єсою основоположника вітчизняної драматургії Івана Котляревського та музикою видатного українського композитора Миколи Лисенка. Постановку на чернігівській сцені цієї перлини національного театрального мистецтва здійснила режисер театру, заслужений діяч мистецтв України Віра Тимченко.

Виставі «Наталка Полтавка» належить особливе місце в історії нашого театру, який веде своє літочислення від жовтня 1926 року, коли виставою «Наталка Полтавка» І.Котляревського розпочав своє сценічне життя у якості Робітничо-селянського пересувного драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка. У 1970 році чернігівські актори показували свою постановку «Наталки Полтавки» на сцені Київського театру ім. Івана Франка та під час численних гастрольних поїздок. І ось у 2019 році, коли виповнюється 200 років написання Іваном Котляревським своєї незрівняної «Наталки Полтавки», на чернігівській сцені відбулася нова прем’єра комічної опери «Наталка Полтавка», підготовлена творчим складом театру.

В сучасній інтерпретації, в якій акценти від туги і злиднів зміщені до світлого життєлюбного побуту, притаманного українцям, опера стала більш динамічною, яскравою та виразною. Завдяки наповненню вистави особливостями традиційної обрядовості, гумором та українською душевністю, вона набула нового позитивного звучання.

З перших хвилин сценічного дійства глядацьку залу заполонили хвилі чудових мелодій у майстерному виконанні театрального оркестру під орудою головного диригента Олексія Рощака. У його супроводі виконувалися арії головних героїв вистави, злагоджено звучали вокальні дуети і тріо акторів, завзято і життєрадісно танцювали хлопці й дівчата у барвистих українських костюмах.

Яскраві народні характери, низку хореографічних композицій і пісень – все це поєднала на сцені історія кохання сільської дівчини Наталки (арт. Ольга Коновал) і наймита Петра (арт. Владислав Лещенко). Незважаючи на умовляння матері (арт. Олена Бондаренко), наполегливі залицяння пана Возного (арт. Альберт Лукашов) й участь у сватанні виборного Макогоненка (арт. Валентин Корінь), горда і чиста серцем дівчина сміливо стає на захист свого щастя. «Отака вона – наша Наталка Полтавка!» – захоплено вигукує наприкінці вистави сільський парубок Микола (арт. Микола Лемешко), вражений її рішучістю і відданістю своєму коханню.

Зберігаючи авторську концепцію «Наталки Полтавки», оригінальні тексти Івана Котляревського, безсмертну музику Миколи Лисенка, постановочна група створила яскраву, динамічну виставу, сповнену національного мелосу, гумору та колориту. І хоча дія твору відбувається в українському селі на початку ХІХ століття, завдяки таким музичним і постановочним рішенням опера, втілена на чернігівській сцені, набула нового сучасного характеру.

На окрему увагу заслуговує сценографічне оформлення вистави, створене заслуженим працівником культури України Олександром Симоненком. Креативне поєднання стаціонарного панно, виконаного в стилі народного малюнку, з численними підвісними гобеленами у вигляді вишиваних рушників, що постійно переміщаються, утворюючи то сільську вулицю, то Наталчину оселю, доладно поєднує в собі повагу до класики з незвичайністю.

Різноманітні, талановито поставлені балетмейстером Ольгою Шпаковською хореографічні композиції, починаючи з прологу і закінчуючи фінальною сценою, гармонійно наповнюють сюжетну лінію пластичною виразністю. Яскравими акцентами, що посилюють передачу глядачеві задуму постановника, завдячує вистава творчому підходу хормейстера Світлани Філін та концертмейстера Наталії Волкової. Відповідний настрій глядачів створюють творчі рішення художника по костюмах Ганни Тищенко, високопрофесійна робота майстра з освітлення В’ячеслава Василенка, звукорежисера Анатолія Дубровіна.

У масових сценах та хоровому супроводі вистави задіяний майже весь творчий склад театру, що захопило глядачів енергетикою масштабного сценічного дійства, яке динамічно розгорталося упродовж двох дій спектаклю.

Всесильна магія прекрасної оперної музики, натхненна й емоційна гра акторів підкорили театралів, що прийшли на прем’єрний показ, викликали бурхливі овації глядачів, які чисельними букетами квітів дякували виконавцям і постановникам за чудовий мистецький вечір.

Вітаючи творчий склад з успішною прем’єрою, побажаємо комічній опері «Наталка Полтавка» І.Котляревського тривалого сценічного життя, а шанувальникам Чернігівського театру – нових цікавих зустрічей у наступному театральному сезоні, повідомила керівник літературно-драматургічної частини театру Раїса Міненко.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини