Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:14:09

Відбулося відкриття виставки світлин "Антарктида: життя крижаного континенту"

30.05.2019   08:29Агенцiя

В Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулося відкриття унікальної виставки світлин «Антарктида: життя крижаного континенту» відомого українського біолога та дослідника підводного світу Андрія Утєвського.

Андрій Юрійович Утєвський – один із найдосвідченіших українських вчених-полярників, які проводять дослідження в Антарктиці, доцент кафедри зоології та екології тварин Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна. Про полярні експедиції він мріяв з дитинства. Дослідження фауни Антарктики розпочав у 1991 році. З 2003 року став незмінним членом команди станції «Академік Вернадський», де проводить глибоководні занурення, яких на своєму рахунку має вже 207, та вивчає підводну флору і фауну. За роки своїх досліджень Андрію Юрійовичу вдалося відкрити кілька нових видів.
 
Скайп-спілкування з автором експозиції доповнювалося переглядом відео краєвидів Антарктиди, зокрема була показана підводна зйомка, зроблена Андрієм Утєвським.
 
Модератором виставки виступила секретар Чернігівської обласної організації Національної Спілки фотохудожників України Інна Буглак.
 
Фотохудожниця наголосила, що вчений займається популяризацією науки, проводить зустрічі зі школярами, розповідає про роботу Української антарктичної станції «Академік Вернадський» та про численні відкриття українських біологів, які працюють в екстремальних умовах Південного полюсу.
 
Стосовно професійної складової виставки, Інна Буглак відмітила, що більшість фотографів звикла до іншого підходу до фотографування. «Ми здебільшого займаємося художніми фотографіями, зробленими в комфортних умовах, сюжети яких довго обдумуємо та плекаємо, – розповіла мисткиня у своєму виступі. – Але на експозиції представлені світлини, зроблені в дуже екстремальних умовах, для яких потрібна швидка реакція, сміливість та знання. Дякую нашим науковцям за те, що ми маємо можливість доторкнутися до тієї частинки світу, яку в реальному житті не зможемо побачити, бо в ті суворі умови більшість із нас не потрапить».
 
Допомагав у координуванні організації виставки товариш Андрія Утєвського – Ігор Сєрєбрянніков, який також був підключений до відео зв’язку. Виставка в Чернігові стала продовженням серії експозицій, які відбулися в Харкові, Києві та Хайфі (Ізраїль), зокрема в Посольстві України в Ізраїлі. Більш детальніше Ігор Львович поділився спогадами про ізраїльську виставку, яка відбулася влітку 2018 року за підтримки місцевого фотоклубу «Сафон». Світлини зацікавили та вразили як фотохудожників, так і любителів прекрасного. «Незважаючи на те, що Андрій Юрійович наголошував, що він не професійний фотохудожник, а фото – це лише його метод дослідження, світлини зроблені з високою майстерністю та художньою цінністю, використовуючи різні фотографічні техніки, – наголосив Ігор Сєрєбрянніков».
 
На заході був присутній полярник з Чернігівщини Олександр Надточій, який 2 рази був у науковій експедиції на станції «Академік Вернадський» разом із Андрієм Утєвським. Наш земляк відмітив, що здебільшого здається, нібито Антарктида – неживий континент. Але, за його словами, це зовсім не так. Насправді, у воді та на суші вирує цікаве, яскраве й насичене життя. До того ж, там досить розвинута туристична сфера. Зокрема, на українській станції велика відвідуваність – буває до 5 тисяч туристів в сезон.
 
На запитання аудиторії «З якими небезпеками довелося зустрітися в Антарктиді?» Андрій Утєвський відповів: «Взагалі, регіон дуже небезпечний – потужні шторми та вітри, а хвилі іноді сягають до 30 метрів, відколюються айсберги і т. д. Одного разу, наприклад, вітер збив мене з ніг та покотив до моря, хоча вага і зріст чималі. До того ж, ми працюємо з великими тваринами. Тюлені (200–600 кг), морські котики – всі вони хижаки, які можуть вести себе агресивно. Так, в 2004 році стався нещасний випадок – морський леопард вбив жінку-біолога».
 
Після цієї інформації, більш зрозумілою стала унікальність світлини, де леопард «усміхається», зробленого на відстані 10–15 см від нього.
 
Робота під водою на глибині 30–60 метрів також досить небезпечна. Наприклад, температура води сягає позначки -20 градусів. Якщо людина в звичайному одязі впаде за борт, то проживе не більше 5 хвилин. Також треба мати хороше здоров’я, бо при зануренні вчені дихають охолодженим повітрям -30–40 градусів.
 
«Але не зважаючи на всі ризики, там дуже цікаво і красиво, – підсумував Андрій Утєвський».
 
Світлини вчений робить старенькою камерою. Вага обладнання при зануренні під кригу становить близько 220 кг, тому на сучасні фотоапарати не переходить свідомо, бо вони більші та важчі. Також відіграє важливу роль і ціна фотоапаратури, бо за роки його досліджень потонуло вже 4 камери.
 
Гості заходу запитували і про літаючі тарілки, що, за повідомленнями ЗМІ, пролітають над Антарктидою і про те, чи їдять полярники морозиво на крижаному континенті. На жаль, біолог ніяких інопланетних кораблів не бачив, скільки б не вдивлявся в зоряне небо. А морозиво їдять, особливо сподобалося аргентинське ручної роботи.
 
Дітлахам, присутнім на заході, також було цікаво послухати розповіді про невідомий їм континент. Так, одна дівчинка поцікавилася, що їдять полярники, якщо там немає магазинів? До цього наївного запитання вчений поставився серйозно, та розповів, що раз на рік у великому магазині Чилі чи Аргентини для експедиції закуповують продукти з розрахунком на рік і три місяці, а влітку є можливість дозакупити овочі та фрукти.
 
Особистим внеском в науку, яким пишається, Андрій Утєвський вважає відкриття 7 невідомих науці видів паразитів антарктичних риб. Разом з братом, Сергієм Утєвським, доктором біологічних наук, професором кафедри зоології та екології тварин Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, займається реконструкцією еволюції цих тварин.
 
Скайп-спілкування було насиченим, пізнавальним та цікавим як для аудиторії, так і для самого вченого, який побажав всім відвідувачам отримати задоволення і від спілкування з фотомистецтвом.
 
Антарктида – це не тільки безкраї снігові простори та пінгвіни, але й величезний світ, якому є чим здивувати. Виставка світлин Андрія Утєвського – чудова можливість побачити і відчути хоч крихту того далекого й незбагненного нам, але такого дивовижного та прекрасного життя крижаного континенту.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини