Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:37:30

Комплекти дитячих книг від посольства Швеції в Україні отримали в подарунок чернігівські бібліотеки

20.05.2019   12:27Агенцiя

Ваші діти обожнюють Пеппі Довгупанчоху, Карлсона та Мумі-толлів? Тоді для вас є чудова новина. Чернігівські бібліотеки поповнилися добіркою дитячих книжок шведських авторів у перекладі українською. Такий подарунок міські книгозбірні отримали від посольства Швеції.

Про літературу і не тільки говорили чернігівські бібліотекарі із заступником посла Швеції в Україні, першим секретарем посольства, пані Луїз Морсінг під час круглого столу, який пройшов у бібліотеці ім. М. Коцюбинського.

«Саме співпраця в галузі дитячої літератури є одним з пріоритетних напрямків для промоції Швеції в Україні» – зауважила пані Морсінг.
Проблема зменшення інтересу дітей та молоді до читання спільна для України і для Швеції. Шведські бібліотеки намагаються залучати більше відвідувачів шляхом створення різноманітних інтерактивних проектів. Скажімо, читання вголос батьками дітям просто в бібліотеці. «Важливо, аби дитина залучалася до читання з раннього віку, – зауважила пані Морсінг, – адже з часом через зайнятість у людини залишається все менше часу на читання».

Також для формування майбутнього світосприйняття та самоідентифікації важливо, аби перші книжки дитина читала саме рідною мовою, – наголосила Луїз Морсінг.

Які ж книги полюбляють читати шведські діти? Так само як і їхні українські однолітки, вони у захваті від героїв Астрід Ліндгрен. Щоправда, Карлсона шведи, на відміну від нас, не дуже шанують. У них це не позитивний персонаж. Популярні в Швеції й кумедні історії про дідуся Петсона й кота Фіндуса, які за останні роки встигли завоювати любов і українських дітлахів.

Враховуючи, що Швеція й Україна мають спільні сторінки історії, то про нашу країну шведи знають чимало. Загалом пані Луїз Морсінг зауважила, що у Швеції й України багато схожого, навіть на рівні ментальності.
Наприкінці зустрічі всі бібліотеки-філії міста та Обласна бібліотека для дітей отримали комплекти книжок шведських авторів в українських перекладах. Тож маленькі читачі та їхні батьки зможуть продовжити своє знайомство із яскравою та самобутньою шведською літературою.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини