Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:00:52

Зустріч з головною "козачкою" української поезії

18.05.2019   09:35Агенцiя

У Всесвітній день вишиванки у читальній залі Прилуцької міської бібліотеки імені Любові Забашти було по-особливому піднесено і святково.

У цей день до закладу завітала головна козачка української поезії, чернігівська поетеса, авторка відомої в Україні і за її межами пісні «Козачка» Надія Галковська.

Зустріч із авторкою пісенного шлягеру ХХ століття розпочалась із прослуховування пісні «Козачка» у виконанні Раїси Кириченко, яка дала всесвітню відомість твору, та приємним сюрпризом від самої Надії Галковської – авторським виконанням пісні під особливий музичний супровід у фонозаписі. Авторка поділилась історією створення пісні у тандемі із композитором Миколою Збарацьким.

Надія Миколаївна у бесіді із залом наголосила про важливість Дня вишиванки у житті країни. «Саме у кроях і вишиваних символах вишиванки зашифровані коди поколінь і родоводів», - наголосила гостя. У 2000 році Надія Галковська була відзначена канадською премією за відданість рідній мові, тому окремою темою діалогу була тема мовного питання в Україні та новоприйнятого закону про державну мову.

Поетеса читала власні вірші із збірки поезій «Козачка» та вірші, які недавно вийшли з-під пера. Окремою темою для спілкування стала громадська діяльність чернігівчанки. Вона стояла у витоків чернігівського товариства «Просвіта», зараз є депутатом Чернігівської райради.

Нещодавно вийшла друком нова книга Надії Галковської «Козацькими шляхами». Це прозовий дебют письменниці на історичну тему, де реальне і містичне переплітаються у часовому вимірі трьох століть України. «Книга заслуговує окремої презентації і уваги до себе», - зазначили присутні на заході, сподіваючись на наступну зустріч із авторкою.

Надію Миколаївну квітами, посмішками і щирими словами подяки за творчість вітали начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, директор міської бібліотеки Людмила Зубко, прилуцька письменниця, член Спілок письменників України і Білорусі Лілія Черненко, голова Прилуцького товариства «Просвіта» минулих років Валентина Грибенко.

Музичні вітання гості із Чернігова дарував дует народного фольклорного колективу «Горлиця» у складі Тетяни Глущенко та Валентини Степаненко, юні козачата вихованці козацького куреня імені Івана Сірка дарували козацький гопак із елементами бойових мистецтв. Поезії Надії Галковської читали учні гімн. №1 ім. Г. Вороного (керівник Ю. Гайдаєнко).

Літературну композицію за творами Ліни Костенко, Олександра Олеся та ін. підготував «Зразковий художній колектив» Студія театрального мистецтва «Казкар» ЦТДЮ (керівник Юлія Сікалова).

Вітальний вірш до Всесвітнього дня вишиванки читала переможниця районних, обласних та міжнародних конкурсів декламаторського мистецтва, учениця гімназії №5 імені Віктора Андрійовича Затолокіна Катерина Рута (керівник Наталія Бойко).

Зустріч пройшла у піднесеній, теплій атмосфері та стала справжнім святом українства із непідробними щирими емоціями.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини