Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 04:55:50

Романтизм “Сіверських музичних вечорів”

01.04.2019   10:55Агенцiя

Роберта Шумана, його дружину Клару та Йоганнеса Брамса пов’язували у житті і творчості близькі стосунки. Вони — визначні постаті у світі музики епохи романтизму.


Яскрава образність і незвична техніка — ці риси критики називають композиторським почерком Роберта Шумана. Клара Шуман — одна з найвидатніших піаністок свого часу і, в той же час, композитор, чиї твори віртуозні і неповторні. Йоганнес Брамс в юності схилявся перед творчістю Роберта Шумана. Про знайомство Шуманів і Брамса Клара писала так: “Він стояв перед нами, як посланець божий. Потім він грав власні твори, сповнені безмежної фантазії, іскрометності і майстерності. Роберт нічого не міг йому порадити, адже Брамс робив все ідеально”.

Музикознавці зазначають, Брамс втілював у собі все, про що Роберт Шуман мріяв.

Роберт Шуман, Клара Шуман і Йоганнес Брамс — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. У рамках програми фестивалю “Сіверські музичні вечори” 30 березня 2019 року з їх творами виступив камерний ансамбль у складі Анастасії Толстоног (фортепіано), Олесі Завади (скрипка), Наталії Лозової (альт) і Сергія Вакуленка (віолончель). У їх виконанні прозвучали Фортепіанне тріо №1 ре мінор Роберта Шумана, Фортепіанне тріо соль мінор Клари Шуман та Фортепіанне тріо ля мінор Йоганнеса Брамса.

Кожен з цих творів — свого роду віха у творчій біографії авторів. Скажімо,  Фортепіанне тріо №1 ре мінор, емоційний, сповнений духовної краси твір, критики називають одним з найяскравіших прикладів психологічного драматизму в музиці.  Фортепіанне тріо соль мінор — твір, в якому проявився весь композиторський талант Клари Шуман - “ніжний і дуже музичний”, як вважав Роберт.

Чернігівські глядачі оплесками подякували камерному ансамблю за віртуозне виконання музики, сповненої справжнього романтизму.
Нагадаємо, завтра, 31 березня, концерт-закриття XIX Міжнародного фестивалю класичної музики “Сіверські музичні вечори”. Академічний симфонічний оркестр “Філармонія” під управлінням заслуженого діяча мистецтв України Миколи Сукача, Національна хорова капела “Думка” (художній керівник - лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, Герой України, народний артист України Євген Савчук) виконають “Німецький реквієм” Йоганнеса Брамса. Солісти - заслужені артисти України Олена Нагорна (сопрано), Ігор Воронка (бас).


Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини