Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:59:12

Заявку про внесення чернігівських пам’яток до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО мають подати вже у лютому

07.02.2019   10:04Агенцiя

Нарешті науковцям, представникам громадськості, обласної та міської влади вдалося досягти консенсусу стосовно включення історичних пам’яток Чернігова до переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Остаточне рішення про подання відповідної заявки на розгляд Міністерства культури України узгодили учасники зустрічі за круглим столом, проведеної заступником голови ОДА Наталією Романовою.

Історії цього питання вже близько тридцяти років. Останнім часом його розв’язання гальмувалося навколо двох аспектів: уточнення назви пропонованого до переліку об’єкта та невизначеної позиції міської влади щодо цього.

Секретар Чернігівської міської ради Максим Черненок у ході обговорення висловив занепокоєння, що внесення значної території міста до охоронної зони може ускладнити розвиток та обслуговування міської інфраструктури, благоустрій та реконструкцію рекреаційних зон, інші роботи як комунальних служб, так і в приватному секторі.

Присутні на зустрічі науковці запевнили, що кардинальних змін у межах охоронних територій не відбудеться, адже пам’ятки історії та архітектури і нині перебувають під захистом держави. А для внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО важливо зберегти автентичність ландшафту, осі огляду, висотність забудови, силует міста. Решту ж питань можна обговорювати у фаховому колі та знаходити шляхи їх розв’язання.

За пропозицією кандидата історичних наук, члена Міжнародної ради з питань пам'яток і визначних місць Олени Черненко змінено назву комплексу: замість «Історико-культурний ландшафт м. Чернігова» прийнято «Культурний ландшафт м. Чернігова». Такий варіант відповідатиме офіційно прийнятій в Україні та світі термінології у сфері охорони пам'яток історії та культури.

— Отже, рішення прийняте, — підсумувала розмову Наталія Романова. — Без сумніву, навіть сам факт подання цієї заявки — плюс до іміджу міста. Проте далі ми маємо рухатися виважено і делікатно, ретельно вивіряючи кожен крок, щоб не лише зберегти наші безцінні історичні надбання для прийдешніх поколінь, а й не нашкодити людям, які живуть поруч.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини