Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:19:27

"Калета": андріївські вечорниці в обласному філармонійному центрі

15.12.2018   17:38Агенцiя

Вечорницями на Андрія порадував своїх шанувальників Академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру. 13 грудня колектив представив свою програму "Калета", якою фактично відкрив в обласному центрі цикл новорічно-різдвяних святкових заходів.

Музично-театралізоване дійство “Калета” - це відтворення глибинних традицій і обрядів українського народу. У прадавні часи, коли наші предки поклонялися Сонцю, господині у святковий вечір на Андрія пекли білу хлібину — “калету” як символ Сонця. Кожний елемент молодечого дійства мав особливе значення: Андрія-Калету, що ходив в цей день по землі і міг визначити долю, молодь, зібравшись на вечорниці, причаровувала танцями, піснями, ритуалами. Дівчата гадали на судженого, а хлопці приглядалися до дівчат.

Глядачі фактично змогли стати учасниками дійства, адже артистки Академічного народного хору зустрічали їх вже в холі обласного філармонійного центру — і не з порожніми руками, а так, як годиться гарним господиням.

А згодом у залі центру відбувся концерт, в якому артисти змогли відтворити атмосферу традиційних народних гулянь: як то воно - “на вечорницях гуляти, Андрія справляти, на дівочу долю ворожити, щоб у дівках не сидіти”. Прозвучали українські жартівливі пісні, глядачі змогли побачити запальні народні танці у постановці Віктора Войникова. За словами режисера-постановника дійства — художнього керівника та головного диригента Академічного народного хору, заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура, у дійстві використаний народний сюжет. «Ми обіграли народні сценки – як дівчата обирали судженого, як носили воду в роті і виливали її в тісто для калети… Основний атрибут цього дійства – пісні, танці, магічний хоровод».

Гості вечорниць ніби повернулися у минуле, аби відчути красу і поезію давніх звичаїв. Та й ще просто під час дійства змогли пригоститися святковими смаколиками!

Вечорниці на Андрія у виконанні Академічного народного хору – це свято, яке артисти подарували своїм глядачам. Це диво, можливе тільки в Андріївську ніч.


Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.