Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:39:58

Засідання за "круглим столом" "Вчені Чернігівщини та розвиток української науки"

24.11.2018   10:03Агенцiя

З нагоди 100-річчя Національної академії наук України, що відзначатиметься 27 листопада, у читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка відбулось засідання за "круглим столом" "Вчені Чернігівщини та розвиток української науки".

У заході взяли участь науковці, викладачі, представники владних структур та громадських організацій, бібліотекарі, студенти Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка, Чернігівського національного технологічного університету.
 
Модератор заходу завідувач відділу документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук бібліотеки Наталя Карбовська представила учасників "круглого столу". Директор бібліотеки Інна Аліференко привітала присутніх і відзначила, що заснування Національної Академії наук України стало закономірним розвитком давніх наукових традицій, які склалися на українських землях протягом кількох століть. Вона звернула увагу на неоціненний вклад у розвиток науки вчених Чернігівщини і запропонувала розпочати роботу з укладання біографічного довідника, присвяченого науковцям нашого краю.
 
Під час засідання за "круглим столом" розглядалися питання історії розвитку науки на Чернігівщині, її сьогодення та майбутнє.
 
Представник Українського інституту національної пам'яті у Чернігівській області Сергій Бутко зупинився на значенні ролі гетьмана Української Держави Павла Скоропадського (1873-1945) у створенні Української Академії наук.
 
Директор Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка, голова правління Чернігівської обласної організації Національної Спілки краєзнавців України, професор Олександр Коваленко розповів про вагомий внесок українського історика, археографа, архівіста, мистецтвознавця і генеалога, чернігівця Вадима Модзалевського у заснування НАН України.
 
"Богословська та філософська спадщина святителя Георгія Кониського: проблеми інтерпретації" – такою була тема доповіді доцента кафедри філософії та культурології Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка, кандидата філософських наук Андрія Царенка. Біографічний напрямок спілкування продовжила доцент кафедри історії України Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка, кандидат історичних наук Ірина Петреченко, яка розповіла про наших земляків, основоположників вітчизняної епідеміології та санітарії Опанаса Шафонського і Данила Самойловича. З трагічною долею науковця-хіміка Віри Богданівської-Попової познайомила студентка Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка Аліна Ревенко.
 
Сьогодення економічної науки на Чернігівщині торкнувся професор кафедри економічної теорії Чернігівського національного технологічного університету, доктор економічних наук Володимир Савченко, темою доповіді якого став "Економічний потенціал області у студіях чернігівських науковців". Доцент кафедри екології та охорони природи Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка, кандидат біологічних наук Юрій Карпенко розповів про природничі дослідження на території Чернігівщини. Про вагомі досягнення сільськогосподарської мікробіології розповів заступник директора з наукової та інноваційної діяльності Чернігівського інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва, заслужений економіст України, доктор економічних наук Анатолій Москаленко.
 
Про майбутнє науки Чернігівщини говорила доцент кафедри історії України Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка, кандидат історичних наук Людмила Ясновська у доповіді "Чернігівська Мала академія наук учнівської молоді: перспективи розвитку історичної науки".
 
Під час заходу у читальному залі демонструвалась книжково-ілюстративна виставка "Вчені Чернігівщини та розвиток української науки", з якою ознайомила завідувач відділу краєзнавства бібліотеки Ірина Каганова. А бібліотекар відділу абонемента Тетяна Царенок розповіла про книжкову виставку відділу абонемента "Чернігівщина наукова", яка щорічно у травні, до Дня науки експонується у відділі.
 
Отже, засідання за "круглим столом" показало, що Чернігівщина мала, має і матиме високі досягнення у різних галузях науки, завдяки нашим талановитим дослідникам історії, філософії, економіки, біології, медицини та сільського господарства.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини