Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:48:01

Європейський союз зміцнює місцеву музейну спільноту

30.10.2018   08:51Агенцiя

Десять музеїв Гомельської та Чернігівської областей об'єдналися в транскордонний музейний кластер і налагодили співпрацю в ході проекту "Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного культурного співробітництва" Програми територіального співробітництва країн східного партнерства EaPTC Білорусь - Україна.

На підсумковому круглому столі в Чернігові 25-26 жовтня білоруська і українська команди розповіли про зміни, які відбулися з місцевими музеями завдяки підтримці та співфінансування проекту Європейським Союзом.

Головним підсумком проекту став новий освітній музейний маршрут, який об'єднав п'ять музеїв Гомельщини і п'ять музеїв Чернігівщини в загальний музейний простір. Через експозиції музеїв, окремі музейні предмети і навколомузейний простір маршрут розкриває історичні та культурні особливості двох сусідніх регіонів, підкреслює їх схожість та унікальність. На початку жовтня відбувся пробний чотириденний тур, під час якого маршрут був випробуваний в реальних умовах.

Також завдяки проекту в історико-археологічному музейному комплексі "Древній Любеч" з'явилися перші в регіоні фонди відкритого зберігання. Їхня презентація відбулась 25 жовтня під час підсумкового круглого столу. В експозиції відкритого фондосховища, створеній завдяки співробітникам Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського та Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченко, увійшли матеріали археологічних досліджень Любеча 2009-2017 років.

Разом з фондами відкритого зберігання в "Стародавньому Любечі" з'явилася інтерактивна кімната, а в трьох музеях Гомельської області - в Брагіні, Лоєві і Річиці - були створені інтерактивн іпростори. Завдяки заходам проекту співробітники музеїв познайомилися з новими формами роботи, отримали нові знання про сучасні тенденції музейної діяльності.

Також на круглому столі були представлені друковані видання проекту - збірки матеріалів міжнародної конференції, музейного форуму і путівник новим музейним маршрутом, ілюстрований роботами художників.

Але найбільш значущим результатом проекту для саміх його учасників - музейних співробітників, стала створена музейна спільнота двох сусідніх регіонів - Гомельщини та Чернігівщини. Між музеями налагоджені професійні контакти, обмін досвідом та ідеями.

 - Особисто для мене в цьому проекті цінні дружні взаємини і співпраця на різних рівнях, які вказують на те, що професійна музейна спільнота в регіоні дійсно сформувалася, - зазначає завідувачка науково-експозиційним відділом Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського Вікторія Мудрицька.

Останні новини Чернігівщини

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 09:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.