Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:07:52

Фондові колекції Національного заповідника "Чернігів стародавній" поповнилися цінними експонатами

29.10.2018   08:35Агенцiя

Нещодавно фондові колекції Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» поповнилися досить цікавими експонатами.

Зокрема, до його фондової збірки передано картини чернігівського художника Леоніда Могучова «Чернігівський колегіум», «Житловий будинок Якова Лизогуба», «Ганок Троїцького собору у Чернігові», «Чернігівський колегіум» (північно-східний фасад); графічний малюнок Георгія Петраша «Палац Рум’янцева-Задунайського в с. Вишеньки».

Згадані твори виконані у 70-их роках ХХ ст., є цінними не лише для поціновувачів мистецтва, а також для краєзнавців і реставраторів пам’яток.

Так, будинок Якова Лизогуба, намальований Леонідом Могучовим, розташовувався у Чернігові на розі вулиць О.Молодчого та Т.Шевченка. У кінці ХІХ — на початку ХХ ст. ним володів громадський і політичний діяч, чернігівський адвокат Ілля Шраг, похований неподалік, на цвинтарі Вознесенської церкви (не збереглися ні цвинтар, ні церква). Пізніше у будівлі знаходився дитячий садочок. На жаль, історична пам’ятка не збереглася, вона знесена на початку 1980-х років.

Не менш цінним є малюнок північно-східного фасаду колегіуму, де художником зафіксовані ремонтно-реставраційні роботи на пам’ятці.

Рідкісною є і картина Георгія Петраша, дослідника історії та культури, живописця, графіка і фотографа. На чудовому графічному малюнку, виконаному у 1972 році, зображено палац графа Петра Рум’янцева-Задунайського, збудований у ХVІІІ столітті.

Нові експонати архітектурно-історичного заповідника планується представити на виставках.

Фондові колекції музейної установи почали формуватися з перших днів її створення, у 1967 році. Їх комплектування обумовлено особливістю структури заповідника, до складу якого входять, як архітектурні пам’ятки (храми, монастирські комплекси), так і охоронна територія, де розташовані численні пам’ятки археології.

В останні роки фондові збірки «Чернігова стародавнього» поповнюються із різноманітних джерел: за рахунок благодійних пожертв, подарунків, експонатів затриманих на митницях, виявлених під час археологічних досліджень.


«Чернігів стародавній»

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини