Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 12:53:48

Ігор Вдовенко: Фестиваль "Седнівська осінь» вже набув і матиме всеукраїнське визнання". ФОТО

01.10.2018   09:52

29 вересня голова обласної ради Ігор Вдовенко взяв участь в урочистостях з нагоди 950-річного ювілею з часу заснування містечка Седнів, що в Чернігівському районі, та у відкритті вже традиційного Всеукраїнського літературно-мистецького фестивалю «Седнівська осінь», який цього року відбувся, завдячуючи старанням місцевої селищної ради та дружній матеріально-фінансовій підтримці Городнянської і Тупичівської об'єднаних територіальних громад.

У зв'язку з цим, звертаючись з вітальною промовою до учасників подвійного свята Ігор Вдовенко відзначив, що обласна рада зробить все належне аби фестиваль «Седнівська осінь» був і надалі мистецько-культурною визитівкою Чернігово-Сіверського краю як би того хтось і не хотів. Керівник також наголосив на тому, що вже неможливо уявити древній Седнів без цього прекрасного свята, яке збирає на березі Снову десятки літераторів, художників, народних майстрів не лише з Чернігівщини, але й багатьох куточків України.

Промовець також зазначив, що древній Седнів не можливо представити і без знаменитої садиби Лизогубів, збудованої сином славного козацького роду, чернігівським полковником Яковом Лизогубом, який зробив вагомий внесок у розвиток української просвіти та культури. В містечку знаходиться, прославлена на всю Україну, автентична дерев'яна Георгіївська церква, де у двадцятому столітті за твором Миколи Гоголя знімався популярний до сьогодні художній фільм «Вій» (до речі, на свято прибули і відомі кіномитці, в числі яких знаменитий український актор, організатор Фонду Леоніда Бикова і фестивалю «Старі фільми про головне» Володимир Талашко).

За словами керівника, Седнів зачаровує своїх гостей гарними краєвидами над Сновом, прадавнім парком, віковими пам'ятками, що постають у білокам'яних спорудах козацьких часів - кам'яниці Лизогуба та Воскресенській церкві, альтанці Глібова. Містечко здавна приваблювало творчо обдарованих людей і набуло слави справжньою літературно-мистецької майстерні.

Мальовничі Седнівські схили зберігають пам'ять про Чернігівського князя Святослава, великого Кобзаря Тараса Шевченка, байкаря Леоніда Глібова та багатьох видатних синів і дочок українського народу. І, особливо, про своїх земляків - перекладача і поета Аркадія Казку, відомого громадського і культурного діяча Іллю Шрага, інших одномістян.

Промовець висловив упевненість, що у цьому мальовничому містечку над Сновом і надалі лунатимуть поезії і пісні, звучатиме музика, писатимуться прекрасні мистецькі твори, а талант митців завжди приноситиме справжню насолоду всім учасникам і гостям «Седнівської осені». Обласна рада ж, у свою чергу, робитиме все належне аби цей славний фестиваль набирав обертів і надалі набував все більшої популярності, зазначив на завершення свого слова очільник обласної представницької влади. За вагомі заслуги в розвитку місцевого самоврядування, підтримку місцевих традицій і культури керівник вручив Седнівському селищному голові Михайлу Шевчику Почесну грамоту і відзнаку обласної ради.

В рамках заходу було відкрито експозицію народного художника України, нашого земляка, Анатолія Шкурка «Шевченко у Седневі», представлена велика концертна програма, за участю художньо-мистецьких колективів Чернігівщини. На території садиби Лизогубів, де проходила урочиста частина свята, працювали виставкові центри, «Містечко майстрів», де можна було не тільки ознайомитися, але й придбати вироби народних умільців. В рамках заходу жителів та гостей Седнева порадували місцеві митці кінно-спортивного шоу, виїзна торгівля та ятки із смачними українськими стравами.

Фоторепортаж Віктора Кошмала


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини