Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:45:46

Готуємо нове видання про долі земляків Чернігівського району

24.03.2018   10:25

Продовжуючи роботу по вшануванню наших земляків, до 95-річчя утворення Чернігівського району краєзнавці підготували матеріали до видання збірника «Долі репресованих земляків. Чернігівський район».

Дане видання буде презентоване у травні 2018 р в рамках пам’ятних заходів до 80-х роковин Великого терору – масових політичних репресій 1937–1938 рр.

Ця книга є першою спробою звести в один список долі репресованих земляків на основі архівних документів, списків комісії з питань поновлення прав реабілітованих та книги «Реабілітованих історією», спогадів живих свідків та їх рідних.

Метою цієї роботи є систематизація даних про жертв політичних репресій в Україні 1918–1952 рр., людей, які були безпідставно засуджені чи зазнали обмеження своїх громадянських прав та свобод, і представити цю інформацію широкому загалу читачів.

Із великої маси архівних документів опрацьовано невеликий відсоток справ, над якими працювали понад 30 дослідників – історики, краєзнавці, вчителі, бібліотекарі, дослідники-аматори, небайдужі жителі Чернігівського району. Багато матеріалів оприлюднюється цим виданням вперше.

Зібрано матеріали про більше тисячі осіб, які зазнали політичних репресій, починаючи від перших років радянської влади і закінчуючи другою половиною 1950-х рр., коли розпочався процес реабілітації жертв терору. Цей часовий проміжок умістив найбільш драматичні події української історії, зокрема, розкуркулення, боротьбу з так званими контрреволюційними повстанськими організаціями, «шкідництвом», «саботуванням хлібозаготівель», хвилю арештів, що прокотилася Україною після її визволення від нацистських загарбників. Серед заарештованих – представники усіх соціальних верств населення та різних етнічних спільнот, що підтверджує умисне знищення тоталітарною державою свого населення.

У сільських громадах Анисова та Шестовиця нещодавно відбулись зустрічі з краєзнавцями, які презентували матеріали про долі репресованих земляків.

Андрій Курданов

На фото виступ краєзнавця Ярослава Волерта в с. Шестовиця

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини