Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:12:15

Відбулися творча зустріч, відкриття виставки картин та презентація книг Анатолія Шевченка

11.12.2017   07:50Агенцiя

В Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулась творча зустріч, відкриття виставки картин та презентація книг із серії "Здоровье. Молодость. Долголетие" учасника бойових дій у ІІ Світовій війні, льотчика-винищувача, полковника у відставці, чернігівського митця Анатолія Шевченка до 95-річчя від дня народження.

Анатолій Васильович Шевченко народився 18 серпня 1922 року в Донецьку. Закінчивши Руставське військове училище льотчиків-винищувачів, став військовим льотчиком, готував кадри для фронту.
 
Після закінчення військової інженерної академії ім. Жуковського, працював у льотних ВНЗ. З 1960 року викладав аеродинаміку в Чернігівському вищому авіаційному училищі льотчиків. Був на керівних посадах – заступником начальника навчально-льотного відділу училища. Входив до складу методичної групи по розробці нової методології льотного навчання в системі вищої освіти, є автором ряду навчальних посібників і розробок.
 
Прослужив в армії більше 33-х років, пройшовши шлях від курсанта до полковника. Має багато державних нагород. Після звільнення в запас, був на виборній посаді голови обласної ради товариства мисливців і рибалок Чернігівської області.
 
Лауреат всесоюзних фестивалів народної творчості. З 1984 р. незмінний учасник обласних, республіканських і всесоюзних виставок. Брав участь у зарубіжній виставці у Німеччині у музеї Людвіга. Частина робіт знаходяться у приватних колекціях США, Німеччини, Англії, Росії, Канади, Чехії.
 
Бібліотека багато років співпрацює з Анатолієм Шевченком. Починаючи з 1984 року в стінах закладу неодноразово проводились вернісажі виставок як персональних, так і Чернігівського народного аматорського об'єднання художників "Деснянська палітра", яке він очолював з 1990 по 1996 роки. В рамках засідання клубу "Світ прекрасного" у травні 2009 року з великим успіхом відбулася презентація персональної виставки картин митця "З любов'ю до краси поліської" та книги "Мысливслух. Оздоровление через знания. Духовноелечение".
 
Анатолій Васильович – високодуховна, дуже ерудована людина з неймовірною енергією. З кожним роком він все більше любить життя і радіє всьому прекрасному навкруги. Це людина, з якої кожному треба брати приклад – як любити навколишній світ, берегти здоров'я, спілкуватися з природою, ділитись досвідом та вірити в себе.
 
Хочеться згадати вислів Анатолія Шевченка про Чернігівщину в каталозі "25 років "Деснянській палітрі": "Природа, стародавня історія краю насичують творчу лабораторію художників "Деснянської палітри" темами і сюжетами. Переконуєшся, що в сіверському краєвиді власне світло, своє повітря, особливий ритм дня, тепла і холоду, незвичайний смак радості й гордості за край."
 
Музичним подарунком для Анатолія Шевченка стала пісня "Грай, бандуро, грай" від ансамблю бандуристів Чернігівської музичної школи № 2 (керівник – Лідія Фалалєєва).
 
Заступник директора Обласного центру народної творчості Чернігівської обласної ради Юлія Солонець привітала митця з ювілеєм та вручила почесну грамоту за вагомий внесок у розвиток образотворчого мистецтва Чернігівщини, збагачення і примноження національних традицій та культурної спадщини України.
 
Директор ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко теплими словами поздоровила всіх присутніх із Днем Збройних сил України, особливо дякуючи митцю та присутнім військовим за те, що виховали не одне покоління мужніх захисників нашої Батьківщини. "Анатолій Васильович – людина, щедра на доброту та позитивну енергетику, котрі він дарує всім оточуючим. Здається, що все розквітає біля нього, а дивлячись на цю життєдайну і життєлюбну виставку приходить розуміння, що саме з такої людини треба брати приклад." І у цей святковий день бібліотека нагородила Анатолія Шевченка грамотою за багаторічну творчу співпрацю та з нагоди 95-річчя від дня народження.
 
Заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки театральних діячів України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта привітав свого давнього друга, відмітивши, що це честь бути на презентації творчості та на вернісажі виставки, присвяченій такій значній ювілейній даті. В подарунок він натхненно виконав "Мелодію" до кінофільму "Театр" Р. Паулса.
 
Людмила Бешун, голова Чернігівського народного аматорського об'єднання художників "Деснянська палітра" подякувала за великий вклад в розвиток та процвітання творчого об'єднання: "Бажаю Вам залишатися й надалі таким же молодим душею та ще довго творити на радість людям!".
 
Голова обласної організації профспілки працівників культури, чернігівський поет Іван Буренко сказав: "Анатолій Васильович – людина військова, добра, культурна. В усіх сторонах життя – це Людина з великої літери. Щиро бажаю, щоб не висихала душі криниця ще довгі-довгі роки".
 
Анатолій Шевченко з дитинства захоплювався ще і психологією, читав багато літератури. Навіть були думки стати лікарем. Путівником до здоров'я кожному з нас стала книга "Здоровье. Молодость. Долголетие. Биоинформационные технологи в психотерапии" (2011 р.).
 
Митець дуже щирий і безпосередній у прояві емоцій. Результатом знайомства з відомим чернігівським садоводом Олександром Ведулою, у якого на 4 сотках росте 3 тисячі рослин, стала книга "По путиМичурина", що вийшла друком восени 2017 року. Видання отримало схвальні відгуки від професора, доктора психологічних наук Лариси Попової та професора, доктора медичних наук Геннадія Опанасенка.
 
Разом з Олександром Ведулою прокоментували відео про одне із захоплень Анатолія Шевченка – садівництво та городництво. Вони розповіли про свої цікаві здобутки в цій області. По натхненній розмові та палаючому погляду митця було помітно, що він дійсно віднайшов ще одну міцну гілку дерева своїх талантів.
 
Давня дружба єднає Анатолія Шевченка та чернігівську поетесу і художницю Тетяну Тимошенко, яка подарувала чудову поему, присвячену митцю – такий собі короткий екскурс по його життєвому і творчому шляху.
 
Відомий випускник Чернігівського вищого авіаційного училища льотчиків, полковник у відставці Віталій Хританьков ознайомив гостей заходу з цікавими аспектами життя Анатолія Васильовича, а заслужений художник України Іван Пенський відмітив позитивну енергетику митця та презентував свої привітання у віршованій формі.
 
Привітали ювіляра його учні – льотчик-винищувач Євгеній Циганков і полковник у відставці Іван Грудина, який подарував власну книгу (літературно-публіцистичне видання) "Через войну и оккупацию – с любовью в авиацию", та Людмила Жерносек, голова правління чернігівського відділення Всеукраїнської благодійної організації "Турбота про літніх людей в Україні".
 
Анатолій Шевченко у виступі поділився з гостями, що натхнення не полишає його і він вже пише наступну книгу "Природа і людина" та подякував за теплі слова в свою адресу.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини