Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:08:58

Відбулося відкриття Другого фестивалю латвійської культури імені Яніса Райніса

15.09.2017   10:07Агенцiя

11 вересня в рамках культурно-дозвіллевого центру "Мистецька вітальня" Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулось відкриття Другого фестивалю латвійської культури імені Яніса Райніса.

Літературно-музичний вечір був присвячений 152-ій річниці від дня народження класика латвійської літератури ЯнісаРайніса. Модератором заходу виступив заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта, який разом із членом Національної спілки журналістів України Вірою Лисицею був ведучим вечору.
 
Проведення фестивалю спрямоване на поглиблення культурного діалогу між містами-партнерами Черніговом та Огре (Республіка Латвія), допомагатиме подальшому духовному зближенню народів Латвії та України.
 
Розпочала захід директор Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка Інна Аліференко, яка подякувала Олегу Павловичу, давньому партнеру і читачу, за співпрацю з бібліотекою по шляху до євроінтеграції та ознайомленню користувачів з культурою різних народів світу.
 
В пролозі до літературно-музичної частини вечора гості ознайомилися з постатями Райніса і Аспазії, з деякими цікавими сторінками їх біографій. Одним із найпотужніших символів духовної величі Латвії для усього світу стали ЯнісПлієкшанс та Ельза Розенберг (прим. авт. – справжні імена поетів). Творчість подружньої пари двох геніїв стала поштовхом для подальших напрацювань всієї латиської поезії.
 
"Зустрівшись" на сторінках латвійської газети, де їх вірші були надруковані поряд, поети вже не змогли розлучитись. "Райніс і Аспазія… Так ми постали перед читачами, і саме так нас запам'ятали назавжди", – згадували потім вони.
 
Вдало в загальний контекст заходу було введено переписку Райніса і Аспазії, для того, щоб гостям було краще усвідомити духовний світ митців.
 
Гості вечора поринули у глибоку та чарівну атмосферу легкої та тендітної латиської культури, душею відчули глибину та чарівність поезії двох світил Латвії. Приміщення бібліотеки заполонила жива музика величних класиків у професійному виконанні Олега Васюти – Ф. Шопена, О. Скрябіна, яку доповнювала красива поезія латиською, німецькою та українською мовами.
 
Фестиваль латвійської культури складається з трьох частин. Відкриття, літературно-поетична частина була представлена в бібліотеці. Продовжиться фестиваль 26-го вересня творчою зустріччю у Чернігівській ЗОШ № 1 з поглибленим вивченням іноземних мов, а завершиться виставкою художній робіт Чернігівської дитячої художньої школи "Україна – Латвія очима дітей" та тематичною концертною програмою "Україна – Латвія на шляхах духовного єднання", що відбудеться 27 вересня о 1900 у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм.
 
Автори, організатори та партнери проекту запрошують відчути європейський шарм в поєднанні з латиськими культурними традиціями та доторкнутись до всього прекрасного, що є в кожній країні.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини