Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:26:26

На святі День села Дніпровське вшанують воїнів-земляків Другої світової війни

11.08.2017   13:58Агенцiя

Висловлювати на мітингах гасла про пам’ять – це одне, а робити конкретну справу для вшанування загиблих та ветеранів Другої світової війни – це нелегка та відповідальна справа.

Нещодавно, обрана на посаду Дніпровського сільського голови, Валентина Григорівна Деркач запропонувала навести лад біля пам’ятника воїнам-землякам та оновити меморіальні дошки із прізвищами односельців.

За зверненням сільського голови я зіставив списки загиблих складені у 70-х рр. ХХ ст., відповідні томи “Книга Пам’яті України. Чернігівська область” (2002 р.) та сучасні списки на меморіальних плитах.

Виявилось, що список загиблих односельців на фронтах Другої світової війни 1939–1945 рр. з 320 збільшився до 473 осіб. Раніше в збірнику “Дніпровське: минуле та сьогодення” (2011 р.) у моєму матеріалі “Хроніка втрат земляків” зазначалась цифра 492.

Також, завдяки цифрованим документам на інтернет-сайті “Подвиг народа”, встановлено імена 26 воїнів-земляків, які за виявлені в боях мужність та героїзм були нагороджені урядовими орденами та медалями.
Розвідник Андрій Гаврилович Кириєнко за виконання бойових завдань одержав чотири ордени та медаль, а лейтенант Іван Євтухович Лейченко та рядові Іван Тарасович Бойко, Микола Данилович Деркач були відзначені медаллю та двома орденами.

У нагородних документах зазначались приклади мужності та героїзму, виявлені нашими земляками на фронті.

Єфрейтор Петро Леонтійович Райський одержав орден за те, що під час бою “проявил себя волевым командиром… Когда был ранен политрук, он на себе ползком выносил его из под огня противника, пока вражеская пуля не сразила политрука насмерть. Находясь оторванным от своего отделения, он голосом подбадривал своих бойцов, а сам полз к своему отделению, и снова встал впереди его. В момент боя, переползая от бойца к бойцу, предупреждал их о том, чтобы ни один ни шагу не ушел со своего рубежа и умело организовал охрану фланга. Во втором бою тов.Райский был тяжело ранен и умер от ран”.

Про молодшого сержанта, командира кулеметного відділення Миколу Родіоновича Райського у нагородному документі за бої під м. Севастополь зазначалось: “Решительными действиями отделения младшего сержанта Райского дало возможность всей штурмующей роте ворваться в оборону немцев и занять выгодные позиции. Достоин награждения орденом Богдана Хмельницкого третьей степени”.

Уточнені матеріали про загиблих воїнів-земляків с. Дніпровське будуть передані на святі Дня села 19 серпня. Необхідно зазначити, що рідні 26 нагороджених воїнів вперше дізнаються про своїх героїчних родичів.

Андрій Курданов

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини