Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 17:48:32

Творча зустріч із письменницею Лілією Бондаревич-Черненко у музеї Коцюбинського

21.04.2017   12:18Агенцiя

20 квітня в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику відбулася творча зустріч із письменницею Лілією Бондаревич-Черненко.

В кінолекційній залі, де проходив захід, ніде було яблуку впасти. І це зрозуміло – пані Лілія пише прозу й поезію сучасну, наповнену сучасними переживаннями. У творах вона торкається найболючішої теми для кожного українця – теми неоголошеної війни, що вже не один рік точиться на нашій території. Тому багато хто прийшов послухати її твори, розповіді про історію їх створення, враження від побаченого і почутого письменницею. А говорили про такі книги пані Лілії: «Прощена неділя», «Медитації», «Ігуменя».

Народилася Лілія Бондаревич-Черненко в Білорусі, але живе в Прилуках. І немає нічого для неї важливішого, ніж її родина. І про це найважливіше для кожного – про українські родини, які в силу різних обставин потрапили у вир воєнних дій – і пише пані Лілія.

На свою творчу зустріч до Чернігова Лілія Бондаревич-Черненко завітала разом зі своїми друзями, меценатами. Серед тих, хто приїхав підтримати свою землячку-письменницю, був і голова Прилуцької районної ради Василь Малик. Також своїми враженнями від творчості письменниці поділився один із меценатів Артем Рожко. Лілія Бондаревич-Черненко називала імена й інших меценатів, які допомогли їй видати свої книги. Це Микола Марусенко, Олександр Мороз. За фінансової підтримки саме цих людей і з’явилася книга «Прощена неділя».



Під час творчого вечора Ігор Коцюбинський багато розповідав про цю чудову й розумну жінку, про її життя і творчість, і про те, що в деяких своїх віршах вона описує себе. Так, в одній із її поезій є такий рядок: «Годинник мій іде інакше…». І це справді так. Лілія Бондаревич-Черненко живе за своїм годинником. Вона завжди життєрадісна, непередбачувана й романтична. У пані Лілії коротка стрижка і стрімка хода. Її мова – емоційна. Здається, що слова, які злітають з її вуст, наштовхуються одне на одного, сердяться, сміються, сиплються, як намистинки.

На заході багато говорили про книгу «Прощена неділя», де йдеться мир і про війну, про згорьованих матерів, які втратили свою «кровиночку» на Сході. Своїми враженнями з присутніми ділився Сергій Цибенко – безпосередній учасник воєнних дій в Україні та Рената Цибенко, на плечі якої випали не менші випробування. Їй довелося чекати свого чоловіка з війни.

А наприкінці зустрічі слово взяв журналіст, письменник і перекладач Сергій Дзюба. У нього була приємна місія. Як президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України він вручив почесну нагороду Лілії Бондаревич-Черненко – медаль Івана Мазепи за книгу «Прощена неділя».

Завершився ж творчий вечір кліпом українського гурту Океану Ельзи «Мить», після перегляду якого письменниця зазначила, що це одна з тих пісень, які вона слухала, коли писала свою книгу «Прощена неділя».

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини