Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 20:41:21

Історичний музей презентує невідомі факти Голокосту на Чернігівщині

28.01.2017   11:57Агенцiя

Щороку 27 січня весь світ вшановує пам’ять жертв Голокосту – одного з найбільших злочинів проти людяності.

У переддень Міжнародного дня пам’яті у Військово-історичному музеї – філії Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського зібралися представники єврейської громади області, очевидці трагедії, науковці та небайдужа громадськість, щоб взяти участь у відкритті тематичної фотодокументальної виставки «Пом’яни, Господи, жертв катастрофи і героїв її. …Що йдеш в останню путь – не кажи!».

– Назва виставки поєднує в собі рядки з поминальної молитви жертв Голокосту «Ізкору» та вірша в’язня Вільнюського гетто поета Хірша Гліка, що пізніше став гімном єврейських партизан, – розповіла співробітник історичного музею Вікторія Мудрицька.

Експозиція розповідає про ізольовані частини міст – гетто, які під час окупації формувались і на Поліссі. Ці території відводилися для тимчасового проживання євреїв та слугували своєрідними «проміжними зонами» на шляху людей до знищення.

На території Чернігівщини, яка перебувала під час нацистської окупації в зоні військової адміністрації, єврейське населення почали вбивати одразу після захоплення області. Існували лише тимчасові гетто відкритого типу (не огороджені квартали), де люди очікували на вирок. Найбільш відомі з них у Сновську (вересень-листопад 1941 року) та у Прилуках (вересень-жовтень1941 року –20 травня 1942 року).

Про страшні події минулого присутнім розповіли очевидці трагедії – малолітні в’язні. Яків Сокольський, який разом із сім'єю перебував у Холминській в'язниці, дивом залишився живий. Саме дослідженню даної теми він присвятив свою працю «Книга пам'яті євреїв Чернігівщини, які загинули в роки Другої світової війни». Його доробок також представлений на виставці.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.