Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 07:17:52

Відбувся вечір пам'яті Григорія Хандоги "Колядин, колядин. Світ великий – я один…"

20.01.2017   09:47Агенцiя

17 січня в конференц-залі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбувся вечір пам'яті "Колядин, колядин. Світ великий – я один…" до 30-х роковин трагічної загибелі чернігівського поета, художника, фотографа Григорія Хандоги (1932-1987).

Вечір розпочався із запалення свічки та вшанування пам'яті митця хвилиною мовчання.
 
Одним із направлень роботи бібліотеки є популяризація творчості талановитих митців Чернігівщини.
 
Художник, поет і фотограф Григорій Хандога належить до тих людей, котрі завжди залишаються вірними собі: своєму обдаруванню, своїй любові і своїм друзям. Митець залишався вірними своїй землі, природі рідній, зв'язок з котрою відчував раніше увесь його рід.
 
Поділитися спогадами про Григорія Семеновича зібралися рідні, друзі, шанувальники творчості майстра у рамках засідань Клубу шанувальників старого Чернігова. Година пам'яті на спомин 30-х роковин трагічної загибелі поета, художника і фотографа організована Чернігівською міською організацією Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, разом із відділом мистецтв Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка.
 
У селянській родині Семена Антоновича та Євдокії Тарасівни Хандог було шестеро дітей.
 
"Обійстя сім'ї, батьківська хата та земля, де мешкали Хандоги в селі Спаському люди прозвали Михальківкою, за ім'ям старшого сина Михайла" – пригадує племінник митця, лікар Анатолій Іванович Хандога. Він же повідомив, що, в певній мірі сам вплинув на бажання дядька займатися фотографією, показавши йому книгу "25 уроків фотографії".
 
На одному із пейзажних знімків Григорія Хандоги є авторський підпис – "Дороги чекають хрещені, мов руки матері". І в цих словах він увесь, і ці слова його в першу чергу слід навести. Бо за ними відчувається і його несплачений борг перед рідною матір'ю, і його палке бажання пізнати свій край, і його трагедію від неузгодженості свого призначення зі своїми фізичними силами, та неможливість найбільш повно проявити себе в тому середовищі, в якому він опинився поет і художник.
 
Світлини непересічної людини, акварелі, малюнки кольоровими олівцями та живописні твори Творця Григорія Хандоги надійшли від його товариша Костянтина Говорухіна. Поезію упорядкував його близький друг фотограф і художник Анатолій Тарасенко. З цього архіву став відомим рік народження Григорія Семеновича – 26 квітня 1932-го та обставини його трагічної загибелі. 13 січня 1987 року зимового вечора митця збила на засніженому шляху вантажівка…
 
І хоча лише дві фотографії були датовані, а решта із більш як двохсот – ні, перед очима глядачів, немов у калейдоскопі, постає все життя Григорія Хандоги: спочатку веселе, часом безтурботливе, а під кінець – трагічне.
 
Ось він у зсунутому набакир кашкеті, розстебнутому пальті і широких "кльошах" стоїть на ганку кам'яного будинку. Усміхнений, осяяний сліпучим осіннім сонцем, навіть очі примружив, вибравшись на одну-єдину приступку, стоїть Григорій, відсторонений від метушливих людей. Чи то прислухається він до світлої музики в собі, чи вітає друзів чудернацьким жестом правої руки… На звороті фото – підпис "Чернігів. 1958 р. жовтень". Юнак, що народився і виріс у Довженковому краї – селі СпаськомуСосницького району, тепер живе у місті.
 
Позаду сільська школа, деснянські роси, але завжди в пам'яті – батьківська оселя. І хоч довелось навчатися в інтернаті, лікуватися в туберкульозному санаторії, бо отримана в дитинстві травму лівої ноги давалася взнаки все життя – юнак був закоханий у життя, людей, що його оточують. З'явилася робота – художник-оформлювач на залізниці, в річковому порту, в педагогічному інституті.
 
Друге фото датоване листопадом 1979-го. Бачимо зрілого, в літах художника у своїй майстерні, серед портретів, виконаних власноруч кольоровими олівцями. Як портретист Хандога багато часу проводить з натурою, пише портрети друзів, своєї дружини Антоніни, котра була його музою, робить численні автопортрети. Їх багато, бо митцю спочатку слугує власна фотокамера.
 
Саме в цей період йде інтенсивний пошук образу Кобзаря. Навіть свою зачіску, бороду моделює Григорій Семенович, як у Тараса Григоровича. Він вбачає тотожність рис власного обличчя із Шевченковим. Але ж високого чола, помережаного зморшками, лисини та бакенбардів і широкої бороди іще недостатньо. І тут головне – вираз очей, їхній стражденний, промовистий погляд, в якому дума і пекельна мука. Недоля з дитинства, неможливість мати постійну роботу, бо дуже заважали чужі йому люди, але ж і сам був суворий до людей…
 
Є в архіві і фотодокументи, що свідчать про іншу сторону його натури – лицедійство. Так було, що насмілився Григорій Хандога зіронізувати над ходячим висловом 70-х років "Ленін в серці моїм". Виразом обличчя, афектованим жестом руки, притуленої до серця, звертає увагу наш вертепник, перед об'єктивом власної камери, а може й своїх колег-фотографів, на ходульний вислів політичної агітації радянських часів. А за його плечима – один із тисячних, якщо не мільйонних стендів обов'язкової наочності із портретом вождя. Звичайно, подібні перфоменси у деяких глядачів не викликали розуміння і захоплення, а тим більше у людей, від яких залежала творча доля митця…
 
Спогадами про свої зустрічі з Григорієм Семеновичем поділилися чернігівські поети Дмитро Іванов, Олександр Олійник, Михайло Кушніренко, фотограф Василь Катіман; цікаві факти з біографії свого дядька розповів племінник митця Анатолій Хандога.
 
Малюнки, фото Григорія Хандоги іще чекають на дослідження. А на вечорі пам'яті лунали віршовані твори у виконанні ведучих Валентини Золотар та Віктора Величка. Висока поезія промовляла до сердець численних запрошених на годину пам'яті Григорія Хандоги.
 
Пошук творів славетного земляка з довженкового краю триває.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.