Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:34:13

Виставкова діяльність Національного заповідника "Чернігів стародавній" у січні-лютому 2017 року

19.01.2017   12:52Агенцiя

Виставкова діяльність Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» є однією із пріоритетних напрямків діяльності музейної установи.

Минулого року було проведено 18 виставок. Зокрема, у квітні відкрилася експозиція ікон XVIII — поч. ХХ ст. «Відроджена спадщина». Вона була приурочена до Дня пам’яток історії та культури, на ній презентувалися ікони із фондової збірки заповідника, відновлені в Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури. Користувалася популярністю виставка «Шлях воїна — один на двох»: козацька та самурайська зброя із зібрання Музею Фельдмана. До 25-річчя незалежності України, у серпні, відкрилася експозиція із колекції майстрині з Донецька Людмили Огнєвої «Вишиття видатних українців».

Наприкінці року, у грудні, чернігівцям була представлена виставка картин Дмитра Якутовича «Фарби мого життя» (приурочена до Міжнародного дня інвалідів).

Майбутній художник народився у знаній мистецькій родині Якутовичів. Батько, Георгій В’ячеславович Якутович, відомий український художник-графік, народний художник України, академік, професор, лауреат Державної премії ім. Т. Г. Шевченка, ілюстратор книжок, художник-постановник фільмів «Тіні забутих предків», «Захар Беркут»; він співпрацював з такими кінорежисерами, як Сергій Параджанов, Леонід Осика, Юрій Іллєнко. Мати, Олександра Павловська, теж художник-графік. Старший брат Сергій — відомий в Україні художник, лауреат Державної премії ім. Т.Г. Шевченка, член-кореспондент Академії мистецтв, працював художником у фільмі «Молитва про гетьмана Мазепу» Юрія Іллєнка.

У Дмитра Якутовича рано проявилися мистецькі здібності. Він отримав спеціальну музичну освіту, добре грав на фортепіано. Йому пророкували велике музичне майбутнє. Але все змінилося коли хлопцю виповнилось 12 років. Після автомобільної аварії Дмитро втратив слух і отримав інвалідність. З музикою йому довелося попрощатися. Щоб підтримати сина, батьки купили йому фарби та пензлі. Довго пояснювати, як ними користуватися не прийшлося, і в перший день він намалював натюрморт з яблуками. Так музика перетворилася в живопис.
Художню освіту батьки дали Дмитрові вдома, вчили самі та у приватних студіях видатних митців — графіка Григорія Гавриленка, живописців Анатолія Лимаріва і Михайла Вайнштейна, скульптора Миколи Рапая.

У відкритті експозиції картин Дмитра Якутовича взяв участь і перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

17 січня 2017 року виставка «Фарби мого життя» талановитого київського художника завершила свою роботу.

Науковці Національного заповідника «Чернігів стародавній» розпочали підготовку до презентації експозиції археологічних досліджень, вона відкриється на початку лютого.

До речі, 2017 рік є ювілейним для установи. 50 років тому постановою Ради Міністрів УРСР від 20 лютого 1967 року було створено Чернігівський державний архітектурно-історичний заповідник на правах філіалу Державного архітектурно-історичного заповідника «Софіївський музей». Тож, працівники установи планують протягом року провести різноманітні заходи, приурочені до ювілею національного заповідника.


«Чернігів стародавній»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини