Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 05:18:30

Музейна вуличка просто неба у Седневі. ФОТО

19.11.2016   21:08Агенцiя

Невеличка вуличка в Седневі веде до храму – Георгіївської церкви. Під час проведення літературно-мистецького свята “Седнівська осінь-2016” вона набула нової назви – “Музейна вуличка просто неба”.

Йдучи до славетної козацької церкви, яка стоїть на давньому седнівському городищі Коронний Замок, ми поринаємо в історію та мистецтво нашого Седнева.

Репродукції картин Тараса Шевченка, Льва Жемчужнікова, Андрія Лизогуба, Льва Логаріо переносять нас до містечка ХІХ століття. Світлини початку та середини ХХ століття знайомлять нас з седнівцями, відомими дослідниками – краєзнавцем Данилом Кисілем та мистецтвознавцем Стефаном Таранушенком, тодішньою архітектурою церков та місцевими краєвидами.

Нещодавно постійно діюча мистецька вуличка поповнилася репродукціями 61 картини художників, які працювали на пленерах у різні роки, і зараз вперше зібрані разом для огляду громадськості. Поряд розмістився банер про зйомки художніх фільмів у Седневі.

Мистецьку вуличку відвідали народний художник України Анатолій Шкурко та журналіст Чернігівської ОДТРК “Сівер Центр” Ірина Воробей. Оглядаючи репродукції картин, Анатолій Никифорович пригадав, як у далекому 1963 році в Києві, в спілці художників, вирішували, де відкрити Будинок творчості. Настоятель Георгіївської церкви ієрей о. Тимон задоволено сприймає таке сусідство із історією та мистецтвом, адже відвідувачі храму стають більш духовно збагаченими.

Сподіваюсь, що селищна рада, яка підтримала ідею облаштування вулички та активно сприяла її оновленню, продовжить втілювати в життя краєзнавчі проекти, що розкривають для мешканців та чисельних гостей цікаві сторінки історії мистецького Седнева.

Андрій Курданов
 

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини