Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 02:41:47

Відбулася творча зустріч "Театр – моє життя"

10.11.2016   08:15Агенцiя

"Театральна осінь" – так із захопленням назвали відвідувачі Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка цикл заходів, присвячених видатним, самобутнім та неординарним діячам Театру.

7 листопада у великому читальному залі бібліотеки відбулась чергова творча зустріч "Театр – моє життя" із заслуженим діячем мистецтв України, режисером-постановником Чернігівського академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г. Шевченка Вірою Тимченко до 75-річчя від дня народження.

Віра Андріївна народилася 1941 року в Торезі Донецької області. На посаді режисера-постановника працює близько 40 років, з них 30 – в Чернігівському театрі імені Т.Г. Шевченка. Має дві вищі освіти: у 1967-му році закінчила акторський факультет Харківського інституту мистецтв імені І. П. Котляревського, а у 1976-му – режисерський факультет цього ж учбового закладу. З 1967 по 1971-й роки за призначенням інституту працювала на посаді артистки драми у Кіровоградському обласному музично-драматичному театрі імені М.Л. Кропивницького. До приходу на роботу в Чернігівський театр дванадцять років працювала на посаді режисера-постановника у Запорізькому театрі імені М. Щорса (нині – театр імені В. Магара).

В творчому доробку Віри Тимченко понад 70 різножанрових вистав зарубіжної та української класичної драматургії. За час роботи в Чернігівському театрі ім. Т.Г. Шевченка здійснила цілий ряд постановок вистав сучасного та класичного репертуару, серед яких "Запорожець за Дунаєм" С. Гулака-Артемовського, "Лісова пісня" Лесі Українки, "За двома зайцями" Д. Шевцова (за п'єсою М. Старицького), "Сватання на Гончарівці" Г. Квітки-Основ'яненка, "Кайдашева сім'я" за повістю І. Нечуя-Левицького, "Слуга двох панів" Карло Гольдоні, "Назар Стодоля" Т.Г. Шевченка, опера "Катерина" за поемою Т.Г. Шевченка, "Циганка Аза" М. Старицького та багато інших.
Однією зі сторінок творчості режисера є робота над створенням сценаріїв і постановкою тематичних вечорів та театралізованих концертних програм, присвячених визначним датам.

У 2010-му році за великі творчі досягнення та вагомий особистий внесок у розвиток українського національного театрального мистецтва режисеру-постановнику Вірі Андріївні Тимченко було присвоєно високе почесне звання "Заслужений діяч мистецтв України".

У кожній творчій роботі режисера відчувається її сценічний почерк – висока культура, емоційність, виразність та глибокий ліризм.
Всі вистави, від трагічної драми до яскравого феєрверку комедії, отримували багато схвальних відгуків вдячних глядачів. Один з них зачитала ведуча заходу Валентина Золотар, бібліотекар відділу мистецтв: "Бачила багато різних театрів, аж до Кабукі, і відповідально заявляю: Чернігівський театр не поступається нікому! – пише Катерина Берлізова. – "Кайдашева сім'я" в нашому театрі – це просто ФЕЄРІЯ, без перебільшення! Артисти – просто геніальні. Всі! […] І головне: такої душевної, теплої атмосфери, такого занурення в обстановку України тих часів, коли вона була ще собою, ви не побачите в жодному столичному театрі."

Заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки театральних діячів України, доктор філософії Олег Васюта, який відвідує кожну прем'єрну виставу режисера, наголосив, що Віра Андріївна – продовжувач традицій справжнього українського музично-драматичного театру, що сповідує національну філософію і бере свій початок від Марковича та Глібова! В подарунок присутнім Олег Павлович виконав на фортепіано мелодію "Театр" Раймонда Паулса.

Вікторія Солоннікова, бібліотекар та шанувальниця, відмітила: "Вистави Віри Тимченко – це етнографічний посібник нашого народу. Костюми та звичаї, обряди та взаємовідносини – все це дає нам яскраве уявлення про культуру українців. І такий "оживший музей" знайомить глядачів не тільки з Україною, а й з Європою. Віра Андріївна готується до постановок по першоджерелам саме в нашій бібліотеці."

Привітала режисера і директор Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка Інна Аліференко: "Віра Андріївна – справжня еліта не тільки Чернігова, а й всієї України. І цьому є підтвердження. В книзі "Почесні імена України. Еліта держави", що вона подарувала бібліотеці, зібрана інформація про видатних людей, серед яких і наш талановитий митець – Віра Тимченко."

Віра Андріївна розповіла, що її великі, по-справжньому геніальні вчителі – Валентина Чистякова та Борис Глаголін – заклали в душу щось, ніжне, справжнє, що проростає з року в рік, квітне та дає родючі плоди. "Я зрозуміла, що хочу зробити щось корисне для своєї держави, – сказала режисер. – В моєму репертуарі здебільшого українська класика. Мені не подобається, коли до неї ставляться зверхньо. Тому я намагаюсь звертати увагу насамперед молоді на українську класичну драматургію протягом багатьох років."

Наступна вистава, яку в недалекому майбутньому побачать шанувальники творчості – жарт-оперетка "Пошилися в дурні" Марка Кропивницького.
Свою розповідь про творчість Віра Андріївна прикрашала цікавими відео-уривками з вистав "Назар Стодоля", "Катерина", "Слуга двох панів", "За двома зайцями" та "Кайдашева сім'я".

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини