Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:25:01

Відбулася презентація "Книги пам’яті селища Радуль Ріпкинського району Чернігівської області"

06.10.2016   16:34

4 жовтня у Чернігівській ОУНБ імені В. Г. Короленка в рамках засідання клубу «Краєзнавець» відбулась презентація «Книги пам’яті селища Радуль Ріпкинського району Чернігівської області».

Розпочався захід символічною «Піснею про Дніпро» (музика М. Фрадкіна, слова Є. Долматовського), яку чудово виконав артист-вокаліст Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка Едуард Брагіда (концертмейстер – Галина Пустовіт).

Видання, що присвячене світлій пам’яті радульців, які загинули на фронтах Другої Світової війни та в локальних військових конфліктах ХХ ст., представив автор-упорядник, дослідник з Києва Олександр Асадчев. Він наголосив, що поштовхом до створення мартирологу стало розуміння, що й досі в тіні історії напівзабутими залишаються тисячі імен воїнів- земляків, які полягли в бою чи й до тепер вважаються зниклими безвісти. Додамо, що у книзі є і короткий історичний нарис про селище Радуль, що містить інформацію, якої немає в друкованих джерелах або вона знаходиться у виданнях, що маловідомі широкому загалу.

Серед перших читачів «Книги пам’яті селища Радуль Ріпкинського району Чернігівської області» був доктор історичних наук, професор Микола Бойко. У своєму виступі він віддав належне автору-упоряднику книги за велику любов до рідного краю та відзначив, що не будучи професійним письменником чи істориком, той взяв на себе сміливість підготувати це видання.

В обговоренні книги взяли також участь науковий працівник військово-історичного відділу Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського Віктор Негода, економіст Олександр Бєльський, журналіст Іван Кужільний.

Підбиваючи підсумки засідання клубу «Краєзнавець», його президент, директор Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського ЧНПУ імені Т. Г. Шевченка, професор Олександр Коваленко відмітив, що презентація даного видання – не тільки факт творчості автора, а й велика подія в краєзнавчому, історичному житті нашого краю та України в цілому. На Чернігівщині це перша книга пам’яті конкретного селища і вона є гідним зразком для наслідування.

Щиру зацікавленість присутніх викликала книжково-ілюстративна виставка «Ти прийшла, Перемого, слідами війни…», яку, як завжди бездоганно, представила модератор заходу, бібліотекар відділу краєзнавства бібліотеки Вікторія Солонікова.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини