Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:44:21

Відбувся перший міжнародний фестиваль інтеграції слова у сучасному арт-просторі "Литаври"

29.09.2016   09:53Агенцiя

У Чернігові, Ніжині та Батурині більше 80-ти знаних письменників із 15-ти країн провели велике літературно-мистецьке дійство – відбувся перший міжнародний фестиваль інтеграції слова у сучасному арт-просторі «Литаври».

Ідея належить письменниці, очільниця громадської організації «Центр новітніх ініціатив і комунікації» Тетяні Винник, яка й стала головним організатором масштабного проекту.

Власне, дехто з відомих літераторів дуже хотів приїхати, але просто не зміг, як от чудове творче подружжя – українка Анна Багряна та видатний болгарський поет Димитр Христов, однак на фестивалі їхні вірші все одно прекрасно звучали – їх читали колеги, учасники свята. Так само не забули і про наших друзів із Чорногорії (Ігоря Ремса), Гургена Баренца (Вірменія та США), Рісто Василевскі й Мічо Цв’єтіча (Сербія), македонки Віри Чорний-Мешкової, казахських письменників Роллана Сейсенбаєва та Галимкаіра Мутанова... Духовно вони були поруч із нами, і ми відчували цю підтримку!

Ідея такого вражаючого свята – проста й водночас надзвичайно важлива: літератори з різних країн (національна еліта!) на власні очі бачать, як живуть люди в України, захоплюються нашими унікальними пам’ятками архітектури та краєвидами і проводять імпрези разом з українськими колегами. Отож це – водночас багато різноманітних, талановитих, дивовижних, яскравих виступів і немало чудового, душевного спілкування в теплій фестивальній атмосфері.

Одразу  скажу – все вдалося так, як і задумувалось! У зарубіжних гостей лишилися приємні спогади, вони – таки щиро задоволені, тому якнайкраще розкажуть друзям у своїх державах про незалежну, свободолюбну Україну та її народ.

Добре, що це зрозуміла влада – фестиваль пройшов під патронатом Президента України Петра Порошенка за підтримки міністерства молоді та спорту, облдержадміністрації і обласної ради, Чернігівської та Ніжинської міськрад. Особлива вдячність – заступнику голови обласної ради Арсену Дідуру і депутату облради Вікторові Кияновському та їх колегам-аграріям (Юрію Болоховцю, Валерію Колоші, Сергію Чубовському та ін.), які не на словах, а на ділі – фінансово! – допомогли «Литаврам» й отримали дипломи нашого фестивалю. Взагалі, Аграрна партія України стала його генеральним спонсором. Також наш фестиваль підтримали благодійний фонд «Копиця» та директор ПСП «Авангард» із села Курінь Бахмацького району Василь Булах. І це – дуже символічно, адже мають бути водночас і хліб, й українська пісня, і проникливе, чарівне, ємке поетичне Слово; тоді держава розвиватиметься – економічно, культурно, духовно, утверджуючи українську національну ідею.

Першими із закордону на міжнародний фестиваль «Литаври», вже 20 вересня, приїхали видатний верхньолужицький письменник і громадський діяч із Німеччини Бенедикт Дирліх та його дружина Моніка – авторка творів для дітей і журналістка. Вони взяли активну участь в усіх фестивальних заходах і пробули найдовше – відлетіли додому 27 вересня. Поету Бенедикту Дирліху на святі урочисто вручили Міжнародну літературну премію імені Пантелеймона Куліша, тож він побував на Борзнянщині, в музеї українського класика і його дружини – письменниці Ганни Барвінок (а ще саме в Чернігові Бенедикт отримав і міжнародну нагороду «Золотий асик» – із Казахстану).

Своїми чудовими друзями з Німеччини опікувалися талановиті українці – Тетяна та Сергій Дзюби. Втім, чернігівське подружжя, котре вже здобуло всесвітню популярність завдяки своїм творчим успіхам, теж встигало скрізь – приємно було спостерігати, з якою повагою ставляться до наших чернігівців – Сергія і Тетяни – зарубіжні письменники та учасники фестивалю з інших міст України – Києва, Львова, Луцька, Вінниці, Одеси, Запоріжжя... До того ж, Сергій Дзюба – президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України, яка об’єднує відомих письменників, перекладачів та науковців із 52 держав (отож і в фестивалі взяли участь немало членів Академії), заступник головного редактора обласної газети «Деснянська правда».

Навіть перелічити всіх учасників свята в одному газетному матеріалі –  просто неможливо! Письменники дуже вдало виступали, зокрема, в ЧНПУ імені Тараса Шевченка, Чернігівському національному технологічному університеті, Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя, Чернігівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти імені К. Ушинського та в багатьох школах Чернігова і Ніжина. Цікаві імпрези відбулися в обласній науковій бібліотеці імені В. Короленка, Чернігівській міській бібліотеці імені М. Коцюбинського. А гала-концерти, які тривали по три з половиною години – кожен (!), напрочуд гарно пройшли в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм (тут відбулося урочисте відкриття свята) та в Ніжинському Будинку культури.

Взагалі, творчий рівень цього фестивалю – справді, високий! Зокрема, мені сподобалися виступи українських поетів Маріанни Кіяновської, Віктора Неборака, Сергія Пантюка (у Ніжині він був і ведучим гала-концерту), Олега Короташа, Тетяни Винник, Дмитра Лазуткіна, Олени Степаненко, Богдана-Олега Горобчука, Олександра Забарного, Анни Малігон, Дмитра Мамчура, Віктора Мельника (заступника голови Національної спілки письменників України), Елли Євтушенко, Наталії Трохим, Миколи Мартинюка, Наталії Бельченко, Олексія Юріна, Тетяни Череп-Пероганич – землячка приїхала зі своїм чоловіком – громадським діячем Юрієм Пероганичем... Чернігівщину достойно представляли Тетяна і Сергій Дзюби, Михась Ткач, Володимир Сапон, Олена Конечна (голова обласної організації НСПУ), Віктор Татарин, Дарочка Москаленко, Ольга Швед...

Із зарубіжних літераторів та перекладачів запам’яталися також Владас Бразюнас (Литва), Діана Буразер (Хорватія), До Тхі Хоа Лі (В’єтнам), Чанг Юнг Гао (Китай), Бахтіяр Аслан (Туреччина), Ціра Барбакадзе та Нато Інгороква  (Грузія), Ануш Варданян (Вірменія), Марлена Зінгер і Барбара Грушка-Зич (Польща), Сергій Прилуцький (Білорусь), Амір Ахмаді (Іран).

Чудово виступали народний артист України, Шевченківський лауреат Василь Нечепа, автор патріотичних пісень Віктор Погуляй, Леся Рой і гурт «Телері», музичні гурти «Смоляни», «TheDoox», «АртиХатта», «Запорозькі тулумбаси»... Вразили пісочна шоу-анімація та поезія від «Show театру Одеси».

А завершилося свято в Чернігівському молодіжному театрі – виставою «Вечірній мед» за романом Шевченківського лауреата, нашого земляка Костя Москальця. А ще талановиті актори театру влаштували сюрприз – поетичний перфоменс за віршами багатьох учасників фестивалю. Було дуже приємно й зворушливо! Також голова обласної організації НСЖУ Анатолій Тютюнник урочисто вручив почесну грамоту Національної спілки журналістів України професору, доктору наук із соціальних комунікацій Тетяні Дзюбі, яка відома і як журналістка, що тривалий час пропрацювала в ЗМІ. До речі, фестиваль гарно висвітлюється в засобах масової інформації та в Інтернеті. «Литаври» ще й чудово вписалися в святкування Дня міста в Чернігові.

Отож щиро вітаємо всіх шанувальників Літератури – такого у нас, на Придесенні, ще не було! Це – безумовний успіх! І організатор міжнародного фестивалю Тетяна Винник уже заявила, що «Литаври» мають відбутися й  наступного року. Що ж, хочеться вірити, що фестиваль проходитиме у нас постійно, щороку, стане ще однією цікавою, потужною, яскравою візитівкою Чернігівщини. Принаймні меценати у своїх виступах на святі теж пообіцяли свою вагому підтримку, адже «Литаври» їм сподобалися. І зарубіжні гості Україну та наш мальовничий край щиро полюбили. Взагалі, саме такі великі патріотичні фестивалі й об’єднують людей та прославляють державу.


Сергій Квітницький

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини