Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:46:22

Білоруси з Україною в серці

09.09.2016   14:14Агенцiя

8 вересня 2016 року у Військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського відкрилася виставка 2Білоруси з Україною в серці”.

Це спільний проект українських та білоруських художників. Він присвячений військовим подіям на сході України та пам’яті добровольців тактичної групи “Білорусь”, котрі влітку минулого року віддали свої життя за Незалежність і цілісність нашої держави – Віталія Тіліженка та Алеся Черкашина. Колекцію малярських творів представляють Міжнародний фонд “Волошка”, одним із засновником і директором якого був Віталій Тіліженко.

Експозиція складається з-понад чотирьох десятків полотен – війна очима та переживаннями тих, хто побачив її зблизька, зокрема, й художників-добровольців із Білорусі, членів Білоруської спілки художників: Генадзя Драздова, Алеся Суша, Алеся Циркунова, Алеся Пушкіна та Андруся Такіндана. До білоруських колег в цьому проекті приєднався український художник із Донецька Тарас Носар.

Художні образи більш виражено відчуваються поруч з артефактами – пробита осколком каска, військова амуніція та фрагменти озброєння, бандура та гільзи, прикрашені дитячими малюнками.
Виставка експонувалася в посольстві України в Республіці Білорусь, згодом – у Києві, на Херсонщині, Кропивницькому.
У відкритті взяли участь і виступили директор благодійної організації Міжнародний фонд “Волошка” Анжела Душаєва, Тарас Носар, боєць тактичної групи “Білорусь”, голова Чернігівської організації білорусів “Сябри” Галина Ворожбит, громадськість Чернігова.

Анжела Душаєва розповіла про сам проект та організацію виставки в Білорусі, де експозиція протрималася пів години.
“Полотна, що демонструються тут – це не просто частина мого життя, це кров, біль і страждання – зазначив Тарас Носар. Метою виїзду художників на передову була ідея вшанування загиблих бійців з групи “Білорусь”. Митець переповів присутнім про враження від побаченого на війні. Свої емоції і почуття художник передав у полотнах із циклу “Українсько-російська війна 2014 – ? р.”

Своїми враженнями поділилася Галина Ворожбит. Вона висловила слова подяки організаторам виставки, які бережуть пам'ять білорусів, що віддали своє життя за Незалежність України.

Виставка буде працювати до кінця вересня 2016 р. Її можна відвідати із середи по неділю (9-00 – 16-30).
Вхід вільний.

Максим Блакитний, вчений секретар
Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини