Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:47:05

Чернігівські історики презентували черговий творчий доробок

15.06.2016   10:36Агенцiя

Нове науково-документальне видання презентували чернігівські науковці сьогодні у рамках засідання круглого столу на тему «Селянський спротив більшовицькій трансформації українського села у 30-х роках ХХ століття».

Збірник, що отримав назву «Анатомія селянських повстань: Городнянське повстання 1931 року під проводом Якима Рябченка», висвітлює перебіг опору селян суцільній колективізації у північних районах області.

— Справа повстання двічі засекречувалася і двічі розсекречувалася. Проте, ми змогли переконати Архів Служби Безпеки України у важливості оприлюднення цього матеріалу. Тому зараз на цьому історичному прикладі маємо можливість побачити незламність українського народу, який не мовчав та не боявся чинити спротив, — наголосив Роман Подкур, відповідальний секретар Головної редакційної колегії по підготовці науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією».

В книзі наведені документи і короткі біографічні довідки на 174 особи, які підтримували Якима Рябченка або безпосередньо приймали участь у заворушеннях. За словами науковців, викладена у збірнику інформація допомагає простежити мотиви поведінки людей, реакції на діяльність місцевого партійно-радянського апарату та умови виживання селян в умовах репресій.

На думку авторів книги, зібраний матеріал буде корисним для науковців, викладачів, вчителів, студентів та всіх, хто цікавиться історією. Упорядники також виловили сподівання, що презентоване видання покладе початок майбутній серії книг про повстання на Чернігівщині. Адже у дослідженні народних повстань на території області залишається ще чимало «білих плям».

Останні новини Чернігівщини

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини