Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:09:10

Чернігівська обласна бібліотека відсвяткувала 139-й день народження

01.04.2016   09:27Агенцiя

28 березня Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка відсвяткувала свій 139-ий день народження. Адже саме в цей день 1877 року була заснована Чернігівська громадська бібліотека, яка в подальшому отримала своє теперішнє ім’я.

На думку колективу, краще святкування – це спілкування з тими, для кого ми працюємо та вдосконалюємось – нашими читачами. Тому цього дня бібліотека працювала у форматі відкритих дверей, що передбачало безкоштовний запис та перереєстрацію, буккросинг та проведення пізнавальних екскурсій. Пройшли аукціон творчих ідей і пропозицій «Я хочу, щоб в бібліотеці було...» та засідання клубу «Deutchmitspass» («Німецька з задоволенням»), присвячене історії бібліотеки та її значенню у культурному житті міста.

Також цікавим було ознайомлення з художніми експозиціями «Естетика буття» братів-близнюків, доцентів Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка Романа і Євгена Силків та «Талановиті чернігівці» Чернігівського народного аматорського об’єднання художників «Деснянська палітра» і книжково-ілюстративними виставками «Нове ім’я на мапі м. Чернігова», «Історія бібліотеки мовою бібліографії», «Літературний зорепад України», «Його величність Театр» та ін.

Найпочеснішим із запланованих заходів стало вшанування пам’яті одного з фундаторів бібліотеки – Олександра Тищинського – та впорядкування його могили, що знаходиться на території Воскресенської церкви міста Чернігів.

Олександр Тищинський (1835 - 1896) – український громадсько-політичний діяч та журналіст, послідовний борець за українську справу, автор протирежимних статей «Голос з села», співавтор маніфесту «Заклик до українців»; пізніше діяч української громади в Чернігові, голова повітової земської управи. Він є одним із п’ятидесяти  засновників Чернігівської громадської бібліотеки, який «завів у Чернігові книгарню й бібліотеку, бо велику вагу надавав книгам і хотів їх ширити. І багато людей у Чернігові виховувалися на книгах з бібліотеки Тищинського». Коли Олександра Амфіановича на зборах інтелігенції Чернігова було обрано скарбником громадської бібліотеки, він всі свої книги передав їй. Вони і стали основою фонду майбутньої ОУНБ ім. В.Г. Короленка.

Цікаво те, що Тищинські виховували семеро дітей. Його улюбленицею була Любочка – найменша донька, майбутня оперна співачка Любов Дельмас, муза російського поета Олександра Блока.

В 2016 році на мапі Чернігова з’явилась вулиця О. Тищинського (замість вулиці Кропив’янського) на знак визнання неоціненного внеску в культурний розвиток міста відомого громадського діяча.
В наступному 2017 році ОУНБ ім. В.Г. Короленка святкуватиме свій ювілей – 140-річчя від дня заснування. І колектив бібліотеки та громада вже розпочинають готувати програму різноманітних заходів святкування.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини