Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:36:58

Меморії Василя Дуніна-Борковського в музейній експозиції

05.03.2016   12:00Агенцiя

4 березня 2016 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського представлена експозиція історії Чернігівщини у другій половині XVII ст.

Розташування у 1669 році гетьманської резиденції в Батурині підняло статус нашого краю. Саме тут вирішувалися важливі державні питання, сюди потяглися енергійні люди, які своїм розумом та шаблею досягли певного старшинського статусу. Їхні портрети бачимо в експозиції: Дем’ян Многогрішнй, Іван Самойлович, Іван Мазепа, Іван Стороженко, Василь Дунін-Борковський. Останній портрет був отриманий музеєм у 1950-х роках від однієї з нащадків роду.

Символ гетьманської влади – булава другої половини XVII ст. походить із зібрання В.В. Тарновського. Вона зберігалася в нашому музеї, але у 1954 році була “передана” до Державного історичного музею (тепер – Національний музей історії України).

У Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського – одна з найбільших і найповніших за персоналіями музейна колекція гетьманських універсалів в Україні. Автографи Дем’яна Многогрішного, Івана Самойловича та Івана Мазепи представлені в документах, підписаних у Батурині.

До унікальних експонатів, пов’язаних з іменем Мазепи, належить кухоль роботи відомого українського майстра Івана Равича. Приналежність цього витвору мистецтва до гетьмана можна визначити за гербом, розміщеним на спеціальному щитку. З Мазепою пов’язана і шабля, що за легендою була подарована гетьманом осавулу Савичу.

Важливою подією кінця XVII ст. було взяття турецької фортеці Азов, під час штурму якої відзначився Чернігівський козацький полк під орудою полковника Якова Лизогуба. В нагороду він отримав срібний хрест 1696 року з пам’ятним написом про це.

Вперше представлений комплекс, пов’язаний з чернігівським полковником та генеральним обозним Війська Запорозького Василем Касперовичем Дуніним-Борковським. В музейному зібранні є чимало його меморій, серед яких коштовні дарунки які були надані ним до чернігівських храмів: срібні дискос, потир, свічник. Поряд – глиняна кахля, випадково знайдена на місці, де розташовувалася його садиба. На всіх предметах зображений родовий герб Василя Дуніна-Борковського.
Написом та гербом прикрашений срібний ківш, який належав ще одному представнику урядової козацької старшини – седневському сотнику Стефану Бутовичу
Під час презентації головний зберігач фондів Г.П. Арендар та старший науковий співробітник І.М. Ситий познайомили присутніх з історією музейних предметів та історією роду Дуніних-Борковських, які залишили помітний слід в історії Чернігівщини.

Нові цікаві пам’ятки в залах Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського з’являтимуться і надалі.

Вікторія Мудрицька, завідуюча науково-експозиційним
відділом Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини