Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 05:56:51

"Чернігів стародавній" пропонує долучитися до видання книги про Катерининську церкву

03.09.2015   12:32Агенцiя

Величний храм споруджений на честь героїзму козаків Чернігівського полку, проявленого під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році під командуванням чернігівського полковника, наказного гетьмана Якова Лизогуба. Церква освячена в 1715 р. чернігівським архієпископом Антонієм Стаховським на честь святої Катерини.

Катерининська церква неодноразово руйнувалась, але значних перебудов не зазнала. Це найвизначніша в Україні пам’ятка стилю українського (козацького) відродження ХVІІ—ХVІІІ ст., що збереглася в автентичному вигляді, справила вирішальний вплив на розвиток української церковної архітектури ХVІІІ ст. й досі відіграє роль містобудівної домінанти історичного середмістя Чернігова.

Катерининська церква є об’єктом культурної спадщини національного значення, занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, перебуває на балансі Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

У 2006 році вона передана у безоплатне користування Козацькій православній громаді храму Св. Вмч. Катерини м. Чернігова УПЦ Київського патріархату.

Парафіяни церкви активно підтримали Євромайдан 2013 року, Революцію Гідності 2014 року та волонтерський рух з допомоги відродження української армії. За українськими традиціями та старовинним козацьким звичаєм у кафедральному соборі св. вмч. Катерини відспівують воїнів-земляків, які загинули в ході проведення АТО за незалежність та цілісність України.

Цього року увесь Чернігово-Сіверський край відзначатиме 300-річчя освячення Катерининської церкви.

До цієї визначної дати Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» планує провести низку заходів, а також видати науково-популярну, ілюстровану книгу про Катерининську церкву.
Тож, звертаємося до керівників підприємств, народних депутатів, меценатів, відомих в Україні та на Чернігівщині особистостей, до всіх, хто шанує історію та мистецтво і не байдужий до відродження славного минулого Чернігіво-Сіверського краю, з проханням підтримати видання книги про унікальну архітектурну пам’ятку міста Чернігова, перерахувавши кошти на відповідний рахунок.


Наші адреса та реквізити: Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», вул. Преображенська, 1, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 02498151, банк ГУДКСУ в Чернігівській області, м. Чернігів, МФО 853592, р/р 31254301113411.

У призначенні платежу необхідно зазначити: благодійна допомога на видання книги про Катерининську церкву.

Інформація про особу, за сприяння якої вийде книга, буде розміщена в цьому виданні.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини