Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:15:37

Чим завалені газетні кіоски?

29.08.2015   11:12Агенцiя

...А поки що — «Отдохни» з «Лизою» чи «Дашею», читаючи «Мои истории».


Чернігівські газети – на задвірках


Ніжин, вокзал, п’ятниця. Поштове відділення на станції, газетний кіоск. Запитую у кіоскера, які є у продажу чернігівські обласні газети. На прилавку, на вітрині не бачу жодної. А напередодні, в четвер, вийшли всі обласні тижневі газети. Невже розкупили? Кіоскер говорить, що сюди йдуть на продаж кілька обласних газет: «Гарт», «Деснянка», «Чернігівщина», «Весть», «Світ-інфо». Звісно, приємно, що в цьому невеликому переліку — і наша газета «Світ-інфо». Але де ж самі газети? Виявляється, у кіоскера «під прилавком». Запитую, а чому не на прилавку, не на вітрині? Що це за дискримінація наших місцевих газет? З’ясувалося: справа в іншому. Кіоскер пояснила, що цих газет надходить усього по кілька штук і на всі є постійні покупці, котрі регулярно, щотижня, підходять і купують свої улюблені видання. Але як бути «непостійним покупцям», котрі ось, як я, підійшли до кіоску? Адже Ніжин — велика вузлова залізнична станція, через яку перевертаються сотні, тисячі пасажирів, чимало приїжджих, котрі хотіли би придбати місцеву пресу. Як їм? А ніяк. Усе розібрано, розписано, зайвого нема.

Важко картати кіоскера, котрий має постійних покупців, так само – пред’являти претензії останнім, що воліють, замість оформлення передплати, ось так «передплачувати» газети вроздріб.

Але чому кількість газет на кіоск така обмежена? І чому під цей «ліміт» потрапили саме обласні газети? Це вже запитання до «Укрпошти», структурою якої є це відділення і цей кіоск при ньому. До іншого кіоску, що всередині вокзалу, які претензії? Він приватний, чим хоче, тим торгує. А от наша рідна державна пошта...

Здивувало, що не завозиться в кіоск «Укрпошти» жодного примірника обласної газети «Деснянська правда» — видання обласної ради та обласної державної адміністрації. Як з’ясувалося, кіоскер не проти, аби давали на продаж і цю газету, і трохи більше тих, що продають, — із запасом.

Я ніколи не ворогував з іншими обласними газетами, навпаки — за чесну та здорову їх конкуренцію. І тепер із журналістської солідарності порушую цю тему. Бо знаю, що редакціям обласних газет непросто. Неможливо диктувати пошті, скільки такої-то газети вона має взяти на реалізацію вроздріб. Це визначає сама пошта. І, як правило, говорить редакціям, що їхні газети погано реалізуються в кіосках, тож нащо завозити зайве? Зайве справді не треба, просто варто давати на продаж із невеликим запасом. Важко ж точно вгадати, скільки чого продасться. Нереалізоване, згідно з угодою, пошта спише і поверне редакції.

А тепер — стосовно бідкання, що кіоски й так завалені періодикою.


Так чим же завалені кіоски?


Взяти хоча би вітрину звичайного газетного кіоску в Чернігові, яких по місту десятки. Обласних газет, як і в Ніжині, ви на видному місці не побачите, вони далі, у глибині кіоску. А на вітрині — те, чим завалений і описаний вище кіоск на станції Ніжин. Там кіоскер чесно зізналася: якщо обласних газет не дають хоча би одну-дві про запас, то певним товаром кіоск завалюють так, що величезну кількість його списують непроданим. Це видання — з-поза меж області, а може, й України. Що ж це за друкована продукція, якою завалена пошта і якої списують цілі гори? Ось вона – що в Ніжині, що в чернігівських кіосках, цей невмирущий ширвжиток. Щотижневі журнали (назви в оригіналі, російською): «Лиза», «Даша», «Отдохни», «Моя история», «Радости и печали». Мильні серіали для легкого чтива, для розваг.

Кольорові, гарний папір і друк. До них примикають «Ванга», «Нострадамус», «1000 секретов», «Судоку», «Кроссворды», «Сваты». А ось цілий серіал журнальчиків і газет «для дому»: «Приятного аппетита», «Наша кухня», «Лечебник», «Народный доктор», «1000 советов», «Домашние цветы», «Садовод и огородник».

Ринкова економіка, свобода слова. Не може бути жодних адміністративних заходів проти цієї навали, на кшталт заборон. Можна тільки роз’яснювати. Що це є частина російськомовної культурницької експансії проти України, ось таке заполонення нашого медіа-ринку. І це продовження ситуації на телебаченні, в шоу-бізнесі, книговиданні та книготоргівлі. Можна би нагадати вже не раз сказане — про сумнівну цінність рецептів лікування за подібними виданнями, іншими словами — небезпеку самолікування.

Водночас варто вкотре сказати про неповороткість наших видавців, які не здатні заповнити ринок подібною україномовною друкованою продукцією — для дозвілля, корисні поради для дому. Лише зрідка надибуєш у цьому російськомовному морі щось україномовне на кшталт «Дім. Сад. Город». А невже не продавалися би подібні українські видання? Невже господиня не прочитає кулінарного рецепта чи пораду для городника, якщо буде написано не російською — «морковь», а українською — «морква»?



Петро Антоненко, «Світ-інфо»

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.