Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 02:20:27

Відбувся IV Міжнародний фестиваль авторської пісні та свято Івана Купала на Голубих озерах. ФОТО

06.07.2015   11:45

3-5 липня на Чернігівщині у с. Олешня Ріпкинського району відбулось відразу дві надзвичайні події. Це стає вже знаковою традицією, оскільки четвертий рік поспіль обидва фестивалі проходять разом в одному з найромантичніших місць Чернігівщини - на Голубих озерах.

Напередодні купальської ночі розпочалося Свято купальської традиції «Івана Купала на Голубих озерах» та IV Міжнародний фестиваль авторської пісні.
Із вітальним словом на відкритті свята звернувся голова Ріпкинської РДА Борис Мелашенко.

Гості фестивалю та відпочиваючі на Голубих озерах мали змогу зануритися в атмосферу «Пісенного вогнища» та насолодитися виступами відомих бардів.

На другий день фестивалю розпочало свою роботу «Містечко майстрів» за участю майстрів Чернігівщини, де було представлено вироби декоративно-прикладного мистецтва та сувенірну продукцію купальської тематики. На виставці відбулися різноманітні майстер-класи.

Тим часом на головній сцені створювали атмосферу Купальського свята фольклорні колективи Чернігівщини. Окремо варто відзначити блискучий виступ театру Дивосад, у якому поряд із здоровими дітьми виступають діти з обмеженими можливостями, що дає їм змогу краще пристосуватися до життя в суспільстві.

Надвечір розпочалося урочисте відкриття Свята купальської традиції та IV Міжнародного фестивалю авторської пісні «На Голубих озерах».

У своєму вітальному слові перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич зазначив, що проведення на Голубих озерах яскравого фольклорного дійства «На Івана Купала» не просто збагачує культурно-мистецьке життя регіону, а має стати важливою віхою у формуванні духовного світогляду наступних поколінь, яким розбудовувати, берегти і захищати рідну країну.

На концертному майданчику окрім Академічного Чернігівського народного хору та солістів обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм (художній керівник та головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур) виступили дитячо-юнацький театр естради «Феєрія» арт-клубу обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв (керівник- Інна Присекайло), сестри Катерина і Ліза Кренців - учасниці Любецького молодіжного центру «Промінь», лауреат фестивалю «Червона рута» Тарас Тарасенко, Олександр Мороз та інші.

Концертну програму продовжили гості та учасники фестивалю авторської пісні. Голубі озера знову зібрали тих, хто захоплюється неповторним світом бардівської пісні. Фестиваль проводиться з метою розвитку, популяризації та пропаганди кращих досягнень жанрі авторської пісні, збереження та розвитку традицій, виявлення та підтримки обдарованої творчої молоді; розширення культурних зв’язків та обміну досвідом роботи між учасниками з різних країн. Участь в церемонії відкриття фестивалю взяв голова Ріпкинської РДА Борис Мелашенко та голова благодійного фонду ім. Софії Русової Іван Чаус.

Два дні вельмиповажне журі фестивалю авторської пісні визначали найкращих бардів. Журі цьогорічного фестивалю очолювали організатори та лауреати багатьох міжнародних фестивалів авторської пісні:
- Ганна Киящук (м. Київ);
- Ольга Атременко (м. Київ);
- Олександр Ворох (м. Київ);
- Юрій Єфімов (м. Київ);
- Голова журі – Віктор Байрак (м. Вінниця).

А переможцями цьогорічного конкурсу авторської пісні було визначено:

Жанр «Патріотична пісня» - Тарас Тарасенко (смт. Любеч);
Номінація «Кращий виконавець» - Анастасія Гніда (смт. Козелець);
Номінація «Авторська поезія» - Олександр Мороз (м. Чернігів);
Номінація «Автор виконавець» - Галахова Оксана (м. Суми);
Гран-прі фестивалю – Юлія Литвиненко (м. Чернігів).

Але коли на Голубі озера спустилася ніч, всі, хто був на святі, вийшли на берег озера. Саме тут почалося колоритне і самобутнє свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят - свято молоді: Купало або як його ще називають у народі - Купайло. Театралізована фольклорна програма «Купальське дійство на Голубих озерах» за участю Академічного Чернігівського народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм (головний балетмейстер – заслужена артистка України Людмила Джим, режисер-постановник дійства, художній керівник та головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур) справило незабутнє враження. Основою свята, як і належить, став купальський вогонь, навколо якого і відбувалися всі дійства. Були тут і головні персонажі свята - Купала та Марена, і стрибки через багаття, і дівочі пісні, і віночки на тихій гладі озера. Закінчилася святкова феєрія спуском з гори вогняного колеса-сонця, яке є символом літнього сонцевороту.

Фінальною крапкою другого фестивального дня був виступ солістів обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Купальське свято закінчилось, але до ранку не згасали вогнища біля наметів, а над Голубими озерами пливла бардівська пісня.

Святкові заходи відбулися за підтримки облдержадміністрації, облради, департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА, обласного навчально-методичному центру культури і мистецтв, Ріпкинської райдержадміністрації, Олешнянської сільської ради та Благодійного фонду ім. Софії Русової та компанія САН ІнБев Україна, яка не вперше підтримує проведення цього заходу. Співпраця Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації і компанії САН ІнБев Україна триває вже декілька років і направлена на здійснення комплексу заходів з розвитку подієвого (фестивального) туризму, туристичної інфраструктури, розбудові нових туристичних об’єктів та популяризації туристичного потенціалу області.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.