Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:46:44

Рідкісні Богородичні ікони зберігаються в Чернігівському заповіднику "Чернігів стародавній"

06.07.2015   08:10Агенцiя

На виставці, що днями відкрилася в приміщенні Колегіуму (на Валу), представлено 43 ікони із зображенням Пресвятої Богородиці.

Узагалі, у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» зберігаються понад 900 старовинних ікон, серед яких є унікальні.

Колекція збиралася понад сорок років під час наукових експедицій до різних куточків Сіверського краю. Ікони знаходили інколи в занедбаному стані, їх ставили на облік, реставрували й таким чином зберігали безцінні творіння невідомих майстрів ХVII–XIX століть. Зібрані в колекції ікони дають можливість познайомитися з технікою іконопису всіх районів Чернігівщини.

Кожна ікона, представлена на виставці, має свою історію. Є серед експонатів справжні шедеври іконописної майстерності. Трьом іконам приписують чудотворні властивості. Насамперед, привертають увагу Троїцько-Іллінська, Дом-ницька та Ладинська ікони. Наприклад, «Богородиця Ладинська» написана на полотні, має значні розміри та походить із Ладинського Покровського дівочого монастиря, що розташований біля міста Прилук. Вона датована 1848 роком. В іконі відчувається вплив народної творчості, бо зображення Богородиці з Ісусом Христом на руках має елементи національного одягу, яскраві кольори, декоративність.

Цікавими є також ікони «Покрова Богородиці», «Коронування Пресвятої Діви Марії», «Благовіщення», «Богородиця милування», «Введення до храму», «Свята Родина» та інші. Майже всі ікони анонімні, тобто автор не ставив своє прізвище, але одна з них, написана монахинею Пелагеєю, залишила пам’ять про іконописця.

Заповідник відстоює науковий підхід до реставрування ікон і наполягає на тому, що головною вимогою до реставраторів повинна бути автентичність. Інколи, і це можна побачити на іконах, під шаром фарби є перше зображення, на яке нанесені нові образи.
Реставратори залишають ці зразки старого письма і реставрують дуже прискіпливо, шар за шаром.

За словами Сергія Чернякова, вченого секретаря Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», чернігівська ікона дуже самобутня, і інтерес до неї величезний. Відкриття виставки — це перший крок до знайомства з колекцією заповідника «Чернігів стародавній», і вже найближчим часом чернігівці та гості міста матимуть змогу познайомитися з іншими експонатами великої колекції ікон.


http://vid.cn.ua/content/view/12304/100/

Останні новини Чернігівщини

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини