Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:50:50

В історичному музеї відбулася зустріч з відомим істориком Ігором Гиричем

26.06.2015   09:50Агенцiя

24 червня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулася чергова “Музейна зустріч”.

Цього разу на неї був запрошений відомий історик, головний редактор часопису “Пам’ятки України: історія та культура” доктор історичних наук Ігор Гирич.

На початку спілкування йшлося про діяльність журналу, його історію, мету, проблеми. Видання, крім іншого, активно звернулося до створення номерів, присвячених окремим темам – подіям, персоналіям, інституціям. В часи відсутності державного фінансування така редакційна політика дозволяє видавати цікаві часописи, зроблені на високому науковому і поліграфічному рівні, який не поступається закордонним аналогічним виданням. З-поміж чернігівських сюжетів можна назвати номери, присвячені Ніжину, Михайлу Могилянському. Говорилося про важливість активізувати діяльність місцевих сил, адже Чернігівщина заслуговує значно більшого. У першу чергу, з огляду на участь у заході музейних працівників, присутні вирішили попрацювати про видання чисел, присвячених Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського, якому в 2016 році виповнюється 120 років з часу заснування, та Національному архітектурно-історичному заповіднику “Чернігів стародавній”, який в 2014 році уже розпочав підготовку нарисів.

Основною темою зустрічі стала лекція Ігоря Борисовича Гирича “Українська національна ідея. До постановки питання”, виступити з якою музей імені В.В. Тарновського поросив вченого, знаючи, що на початку цього року він захистив докторську дисертацію, апробовану в монографії “Українські інтелектуали і політична окремішність (середина ХІХ – початок ХХ ст.)”.

Йшлося про етапи формування українського національно-визвольного руху, їхні визначальні риси, діячів. Відбувалася не суха лекція, а діалог. Найбільшу зацікавленість присутніх і найбільше запитань викликали відповіді про роль чернігівців; про те, що важливіше для долі держави – ідеологія чи економіка; про те, як нехтування власною історією, поблажливість до ідеологій чужих держав, як помилки минулих часів стали реаліями сучасного життя України.

Попри літній період відпусток на зустріч зібралася чимала аудиторія: викладачі університетів, представник Українського інституту національної пам’яті, працівники музеїв, архіву, бібліотеки, журналісти, звичайні чернігівці.

І.Б. Гирич подарував музею і обласній бібліотеці імені В.Г Короленка свою монографію, що стала вже бібліографічною рідкістю, книгу про Київ та праці В. Липинського.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.