Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 21:19:24

Про діяльність закладів культури Чернігівської міської ради у 2014 -2015 роках

11.06.2015   08:04

Невід’ємною частиною правового підґрунтя роботи управління культури та закладів культури міста є Міська комплексна програма “Культура і мистецтво Чернігова. 2011-2015 роки” та рішення міської ради “Про затвердження переліку закладів культури базової мережі міста Чернігова” та інші рішення міської ради, виконавчого комітету та розпорядження міського голови, у підготовці яких у межах своєї компетенції бере участь управління культури. Про діяльність закладів культури міської ради інформував сьогодні на розширеній міській нараді начальник управління культури Юрій Ткач.

За звітний період управлінням підготовлено 1 проект рішення міської ради, 13 проектів рішень виконавчого комітету та 35 проектів розпоряджень міського голови. Переважна більшість з них стосується організації культурно-мистецьких заходів, а також охорони культурної спадщини.

На виконання вищевказаних НПА управління культури проводить роботу з координації діяльності закладів культури міської ради, забезпечення їхньої матеріально-технічної бази, організації культурного дозвілля мешканців та гостей міста, популяризації мистецького потенціалу Чернігова.

Мережа закладів культури і мистецтва, підпорядкованих управлінню культури станом на 01.06.2015 року збережена на стабільному рівні і становить 20 установ.

На сьогоднішній день управлінням проводиться робота щодо поліпшення культурно-мистецького обслуговування мешканців та гостей міста, зменшення споживання енергоресурсів та поліпшення матеріально-технічної бази закладів культури. Особлива увага приділяється організації загальноміських заходів та заходів з відзначення державних свят.

Головну роль відіграє у цьому режисерсько-постановча група, яка створена при управлінні культури, хоча розширення кадрової бази діяльності управління для якіснішого виконання запланованих проектів та програм залишається нагальним питанням, що потребує вирішення.

Основою культурно-мистецької сфери міста, її сучасним та майбутнім є початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади – школи естетичного виховання, що мають 11 філій на базі загальноосвітніх навчальних закладів міста Чернігова.

У школах працюють 333 працівники, з них 318 штатних працівників та 15 сумісників. Серед них 1 кандидат наук, 2 викладачі навчаються в аспірантурі.

Контингент учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів на 1 червня 2015 року становить 2137 учнів, з них на бюджетній формі навчаються 1834 учні та в госпрозрахункових групах – 303 учні.

Охоплення мистецькою освітою – близько 10% від кількості дітей шкільного віку.

Усього в початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах міста організовано роботу 64 творчих колективів із загальною кількістю учасників близько 1647 чоловік (учнів та викладачів). Зростання кількості учасників творчих колективів становить близько 10% (1500 учасників у 2014 році).

Силами працівників початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів у звітному періоді проведено 257 концертів, виставок та науково-методичних заходів.

За період липень-грудень 2014 року 110 учнів та творчих колективів шкіл естетичного виховання стали переможцями всеукраїнських та міжнародних конкурсів, фестивалів, олімпіад.

У першому півріччі 2014 року школи естетичного виховання за об’єктивних причин мали лише 70 переможців всеукраїнських та міжнародних конкурсів, у першому півріччі 2015 року станом на 1.06 маємо 381 переможця всеукраїнських та міжнародних конкурсів, фестивалів, олімпіад.

131 випускник міських шкіл естетичного виховання у 2014-2015 навчальному році навчався у Чернігівському музичному училищі ім. Л. Ревуцького, 1 – у Київській середній спеціалізованій мистецькій школі ім. М. Лисенка 2 – у Київському державному вищому музичному училищі ім. Р. Глієра. 2 учні навчаються у ЗОШ І-ІІІ ступеня імені Т.Г.Шевченка.

Із загальної кількості випускників 2013-2014 навчального року, а саме 141 випускник, у 2014 році вступили у навчальні заклади вищого рівня 55 випускників, або 40%.

У 2015 році з міських шкіл естетичного виховання випустився 131 випускник.

Викладачі шкіл естетичного виховання брали участь у роботі всеукраїнських та міжнародних конференцій, наприклад “Культурно-мистецька освіта як складова художнього простору ХХІ століття” та “Діалог культур: Україна – Греція (поліфонія діалогу у постсучасній культурі)”.

Надруковано методичний посібник для учнів початкових класів “Бандурна абетка”, який буде використовуватись школами естетичного виховання всієї України.

На виконання Програми створено навчальні комплекси “Чернігівська музична школа № 1 ім. С. В. Вільконського – Чернігівське музичне училище ім. Л. М. Ревуцького – Національна музична академія ім. П. І. Чайковського”.

Постійно працює Дитяча філармонія, в рамках якої щомісяця відбувається мистецький захід “Могутня сила музики” для дітей, що проходять лікування у Чернігівській обласній лікарні.

Розроблено та впроваджено курс “Кобзарознавство” для поповнення знань учнів з історії музичної культури України та Чернігівщини зокрема. В репертуар учнів включаються твори місцевих композиторів.

У 2014 році МШ №1 ім. С. В. Вільконського започаткувала фестиваль патріотичної музики “Любіть Україну”. Також школа цього року відмітила 25-річчя від дня заснування зразкового ансамблю бандуристів “Соколики”.

Враховуючи значні здобутки колективу музичної школи № 2, на 44-й сесії міської ради, у вересні 2014 року школі було присвоєно ім’я видатного митця кінця 19 – початку 20 століття, нашого земляка, одного з засновників Чернігівської фортепіанної школи Євгена Васильовича Богословського. Урочистості з нагоди цієї події співпали із 45-річчям від дня заснування школи.

У міській школі мистецтв відкрито дві нові спеціалізації: класи флейти та кларнету, у філіях відкрито класи скрипки, бандури, гітари, два напрямки хореографічних дисциплін: бально-спортивна хореографія та народна хореографія.

Школа у 2015 році виступила організатором VIIІ міського фестивалю “Воскреслий Христос дарує радість дітям” в рамках VII Всеукраїнської пасхальної асамблеї “Духовність єднає Україну”, ІІІ Всеукраїнського фестивалю бандуристів-композиторів “Бандура дарує натхнення” та науково-практичної конференції “Розвиток та популяризація бандурного мистецтва”.

Упродовж 2014-2015 років учні та викладачі Чернігівської дитячої художньої школи брали участь у міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах, виставках та фестивалях, міських творчих заходах.

Серед основних виставкових заходів 2014 року можна відмітити організацію та проведення: VII Міжрегіонального конкурсу-пленеру “Легенди та міфи Чернігова”, конкурсу-виставки робіт з образотворчого мистецтва “Україна – єдина країна”, участь учнів школи: у Всеукраїнському мистецькому конкурсі-фестивалі “Різдвяні мініатюри”, у ІІ та III етапі Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості “Об’єднаймося ж, брати мої”, фестивалі писанкарства “Котилася писанка”, фестивалі витинанки “Червона калина”, виставці-конкурсі “Моє європейське майбутнє” в Культурному центрі Latvi Art при Почесному консульстві Латвійської Республіки в місті Чернігові та інших виставкових заходах.

До складу Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи входить 13 установ: центральна бібліотека імені М. М. Коцюбинського, центральна бібліотека ім. О. П. Довженка для дітей, вісім бібліотек-філій, що обслуговують дорослих та три бібліотеки-філії, що обслуговують дітей.

На базі бібліотек Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи працюють клуби за інтересами, проводяться акції, флешмоби, інтерактивні ігри, конкурси, вікторини, віртуальні конференції, книжкові інсталяції, виїзні літні читальні зали, Дні відкритих дверей.

Проводяться обласні та міські творчі конкурси “Краща книга року”, “Кращий читач року”, “Краща бібліотека року”. В рамках акції “Українська молодь читає” Центральна бібліотека імені М.М.Коцюбинського провела книжковий нон-стоп “Територія Слова: українська література у вільному суспільстві”.

Постійно приділяється увага героїко-патріотичному вихованню. Це презентація міського проекту “Небесна сотня. Пантеон” (літературно-музична зустріч, присвячена вшануванню патріотів та захисників України, української державності), заходи з героїзації учасників АТО та ветеранів війни: “Герої не вмирають”, “Відкриті серця для воїнів АТО”, “Це наша земля, ми повинні її захищати”, “Незламні воїни АТО” “Шляхами подвигу” (до 70-річчя Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) та ін.

На честь 150-річного ювілею гімну України працівники Центральної бібліотеки імені М.М.Коцюбинського влаштували біля бібліотеки патріотичний флешмоб. До учасників акції – студентів Чернігівського юридичного коледжу державної пенітенціарної служби України приєдналися небайдужі мешканці Чернігова і виконали разом повну версію “Ще не вмерла Україна”.

Бібліотеки йдуть в ногу з часом. Освоюються і впроваджується нові інформаційні технології. 11 бібліотек забезпечено комп’ютерами з використанням вільного доступу до Інтернет. За підтримки Програми “Глобальні бібліотеки” – Україна “Бібліоміст” Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) з 2013 року в ЦБС працюють п’ять безкоштовних інтернет-центрів:
· на базі Центральної міської бібліотеки імені М.М.Коцюбинського
· бібліотеки-філії № 1 для дітей (вул. Варзара, 14)
· бібліотеки-філії № 2 для дітей (вул. Червоногвардійська, 12)
· інформаційно-консультативний центр “Ти – не один” (ЦДБ ім. О.П.Довженка, вул. Кирпоноса,22)

· центр навчання та вільного доступу до мережі Інтернет “Планета” (діє при бібліотеці-філії №4, вул. Одинцова, 7-В);

З 2013 року на базі ЦБ відкрито безкоштовний навчальний заклад “Університет 60 плюс” за ініціативи бібліотеки та підтримки міської ради і завдяки перемозі в конкурсі програми “Бібліоміст”. В Університеті діють три факультети:
комунікацій та інформаційних технологій (з 2013 року) – сертифікати отримали 305 слухачів
правовий (з 2014 року) – постійних слухачів 43 чол.
історичний (з 2015 року) – постійних слухачів 28 чол.

Працівники бібліотек постійно долучаються до благодійних акцій, що організовуються Єдиним волонтерським центром на підтримку воїнів із зони АТО. З 2014 року бібліотекою надано:
· благодійної грошової допомоги на суму 10,264 тис. грн.
· продуктів харчування на суму 0,92 тис. грн.
· побутові речі, одяг, взуття та інше на суму 27,725 тис. грн.

Велика увага приділяється оновленню бібліотечних фондів. Згідно з Міською програмою “Культура і мистецтво м. Чернігова. 2011-2015 рр.” щороку з місцевого бюджету виділяються кошти на придбання книг та періодичних видань. Сьогодні книжковий фонд бібліотек становить понад 400 тисяч примірників. Бібліотеки передплачують біля 300 назв журналів та газет. Систематично поповнюється електронна база даних ЦБС, яка містить понад 100 тисяч записів.

Клубну роботу в місті забезпечують комунальне підприємство “Міський Палац культури” Чернігівської міської ради та комунальний клубний заклад “Палац культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді”.

Зокрема, на базі міського Палацу культури працюють понад півтора десятка клубних формувань, шість колективів мають почесне звання “народний”. Три дитячих колективи носять звання “зразковий”.

Творчі колективи Палацу гідно представляли місто Чернігів на творчих заходах в інших містах як області, так і України, а також за межами держави, що сприяло зміцненню культурних відносин між громадами Чернігова та цих міст.

Творча робота клубних закладів культури була спрямована на зростання загальної культури жителів міста, розвиток їх аматорської і художньої творчості, розширення духовної сфери, удосконалення змістовного відпочинку.

У 2015 році на базі міського Палацу було започатковано та проведено благодійний “Танцювальний марафон”, у якому взяли участь понад 30 хореографічних колективів міста та області, або понад тисяча учасників.

Проведено творчі заходи до Дня Соборності України, звіти шкіл естетичного виховання, концерти до Міжнародного жіночого дня та Дня Перемоги, інші творчі заходи, організовані міським Палацом культури спільно з режисерською групою при управлінні культури.

Всього за 2014 рік Палацом проведено 218 культурно-масових заходів, із них 22 гастрольні, 89 – виїзних.

Серед основних гастрольних заходів 2015 року можна виділити Міжнародний танцювальний фестиваль, у якому взяв участь народний художній колектив театр танцю “Слов’яни”. Фестиваль проходив 21 травня у м. Каунас (Литва), 22 травня у м. Таллін (Естонія), 23 травня у м. Гельсінкі (Фінляндія).

1-16 серпня у Польщі відбудеться “Свято української культури” за участю народного ансамблю танцю “Дружба”.

У “Палаці культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді” збережено та розширено мережу клубних формувань, творчих колективів та любительських об’єднань.

Станом на 01.06.2015 року 2 колективи Палацу мають почесне звання “народний”, 5 дитячих колективів носять звання “зразковий”.

У 2014 році з’явилися нові клубні об’єднання, підтвердили та отримали звання “народний” та “зразковий” низка колективів. Наприклад, народний аматорський хор “Калина”, який відзначив 40-річчя від дня створення та хор “Діти війни”, який отримав звання “народний” (про поїздку до Києва)

У І півріччі 2015 року відбулись звітні концерти на підтвердження звання “зразковий” спортивно-циркової студії “Тріумф” та звітний концерт зразкового танцювального ансамблю “Каблучок” до 35-річчя від дня створення колективу.

Серед основних заходів 2015 року:
– літературно-музичний вечір, присвячений Т.Г. Шевченку,
– концерт для ветеранів та учасників АТО за участю духового оркестру філармонії до Дня Перемоги,
– розважальна програма “Ми діти твої, Україно” до Дня захисту дітей.

У 2014 році проведено 62 культурно-освітніх та розважальних заходів, загальна кількість відвідувачів яких сягнула майже 17000 чоловік, з них майже 11000 дітей. У 2015 році проведено 28 культурно-освітніх та розважальних заходів, загальна кількість відвідувачів яких сягнула майже 9000 чоловік, з них майже 6000 дітей.

Особливістю діяльності Центрального парку культури та відпочинку є сезонність його роботи. Саме тому найбільше заходів припадає на весняно-літній період.

У парку проводяться загальноміські свята, які давно полюбились чернігівцям та гостям міста, а саме “Відкриття паркового сезону”, “Міський фестиваль хореографії “Терпсихора”, День захисту дітей, День молоді, Івана Купала, Всеукраїнські богатирські змагання “Козацькі розваги”, Виставка квітів та плодів до Дня незалежності, День міста. Також завойовують прихильність відвідувачів парку і нові проекти: щосуботи проводяться “ТАЛАНТ ШОУ” за участю дітей, що відвідують парк, щонеділі – художній проект “АРТ-САД”, розважальні програми для дітей та виставки народних умільців.

У звітному періоді продовжено роботу з організації та проведення в парку культури та відпочинку різноманітних культурно-масових заходів (концерти, фестивалі, конкурси, шоу-програми, гала-концерти та виставки), забезпечено стабільну роботу атракціонів парку, проводяться загальноміські свята, календарні та професійні свята. Розширено коло заходів щодо культурного обслуговування молоді та підлітків (спортивні змагання, ігрові конкурси, вікторини, сімейні свята та ін.).

Начальник управління культури міської ради зазначив також, що загальна кількість пам’яток культури, занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток, ураховуючи ті, що входять до складу комплексів (ансамблів) складає 453 одиниці. Із них:
пам’яток археології – 272, з них 233 – національного значення;
пам’яток історії – 96, з них 3 – національного значення;
пам’яток архітектури – 67, з них 28 – національного значення;
пам’яток монументального мистецтва – 17;
пам’яток садово-паркового мистецтва – 1.

Станом на 1 червня 2015 року в Чернігові діють 6 музеїв, створених на громадських засадах, що перебувають на обліку міського управління культури:

· “Музей дитячої творчості” Чернігівської дитячої художньої школи;

· музей історії відкритого акціонерного товариства Чернігівського ремонтно-механічного заводу “Жовтневий молот”;

· музей історії заводу “Чернігівавтодеталь” товариства з обмеженою відповідальністю “Український кардан”;

· “Музей сучасного мистецтва” Чернігівської міської громадської організації “Пласт-Арт”;

· “Музей Авіації та Космонавтики Чернігівщини” Чернігівської міської громадської організації “Союз ветеранів Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків”;

· “Музей історії частини” Чернігівського прикордонного загону.

Станом на 1 червня 2015 року в м. Чернігів знаходиться 14 історичних будівель і споруд, що не взяті на державний облік (проблемне питання про пам’ятники, що не знаходяться на балансі):

· будинок Войніловича (вул. Горького, 13);

· Володимирське училище (вул. Горького, 65);

· будинок співробітників винного казенного складу (вул. Горького, 92);

· Чернігівське торгове училище (вул. Горького, 25);

· Миколаївське міське училище, XVII ст. (Чернігівська вчена архівна комісія, бібліотека, XIX ст.) (вул. Преображенська, 24);

· будинок Левицької (вул. Кирпоноса, 31);

· чоловіче духовне училище (вул. Князя Чорного, 1);

· будинок ремісничого училища (вул. Комсомольська, 56);

· будинок комерсанта Мачарета (вул. Коцюбинського, 39);

· будівля банку (вул. Магістратська, 7);

· готель (просп. Миру, 13);

· перший в СРСР лікувальний заклад із застосуванням фізичних методів (Інститут фізичних методів лікування імені Воровського) (просп. Миру, 36);

· аптека Маркельса (вул. Мстиславська, 7);

· будинок земської школи, початок ХХ ст. (вул. Гоголя, 16).

Упродовж липня 2014 року – травня 2015 року укладено охоронних договорів й актів технічного стану: на пам’ятки історії – 1, археології – 27.

Робота в напрямі укладання охоронних договорів й актів технічного стану на пам’ятки культурної спадщини продовжується.

За період з липня 2014 року до червня 2015 року рішеннями виконавчого комітету Чернігівської міської ради було затверджено встановлення 13 пам’ятних і меморіальних дошок, з них 10 – воїнам, що загинули під час виконання службових обов’язків в зоні проведення антитерористичної операції:

· пам’ятна дошка Близнюку Володимиру Володимировичу (АТО), проспект Миру, 137 (колегіум № 11);

· пам’ятна дошка Брую Миколі Віталійовичу (АТО), вулиця Гагаріна, 27 (ЗНЗ № 21);

· пам’ятна дошка Коновалову Олексію Ігоровичу (АТО), вулиця 50 років ВЛКСМ, 4б (ліцей № 15);

· пам’ятна дошка Шанському Андрію Миколайовичу (АТО) – на будівлі школи, де навчався (вулиця Доценка, 22 (ЗНЗ № 12));

· пам’ятна дошка Шанському Андрію Миколайовичу (АТО) – на будинку, де проживав (вулиця Генерала Бєлова, 23);

· меморіальна дошка Гольденбергу Борису Марковичу – засновнику Чернігівської лозової фабрики, вулиця Толстого, 28 (ТОВ “Чернігівська фабрика лозових виробів);

· пам’ятна дошка Осипенку Євгену Георгійовичу (воїн-інтернаціоналіст), вулиця Соснова, 23а (ЗНЗ № 5);

· пам’ятна дошка Рябому Віталію Вікторовичу, Сабаді Олександру Борисовичу, Третяку Максиму Леонідовичу, які загинули під час виконання службових обов’язків (АТО), проспект Миру, 207а (ЗНЗ № 28);

· пам’ятна дошка Будьку Олександру Анатолійовичу (АТО), вулиця Шевченка, 93 (ліцей № 16);

· меморіальна дошка Ковалю Максиму Олександровичу (АТО), вулиця Незалежності, 42а (ЗНЗ № 35);

· меморіальна дошка Чередніченку Денису Ігоровичу (АТО), вулиця Доценка, 22 (ЗНЗ № 12);

· меморіальна дошка Кононовичу Івану Миколайовичу (АТО), вулиця Рокоссовського, 45б (ліцей № 22);

· меморіальна дошка Штепі Миколі Івановичу – відомому українському фізику-теоретику, декану фізичного факультету Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, проспект Перемоги, 96.

Усі дошки виготовлено й установлено за рахунок не бюджетних коштів.

У звітному періоді, незважаючи на об’єктивні складнощі з організацією заходів на високому творчому та організаційному рівні проведено всі загальноміські свята. Крім вищевказаних, Ю.Ткач назвав також фестиваль країн Європи: “Чернігів оперний”, “Нас єднає слово”, концерт до Дня соборності, благодійний концерт ПСМНЗ, концерт до Дня Перемоги, відкриття туристичного сезону, концерт до міжнародного жіночого дня, Різдвяна коляда, новорічні заходи, фестиваль німецької культури імені Германа Пфайфера, День міста, День незалежності, Івана Купала та інші.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини