Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:29:53

На Чернігівщину завітало Міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято "В сім'ї вольній, новій…"

21.05.2015   08:36Агенцiя

Цього року Чернігівщина прийняла від Черкащини естафету проведення Міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята «В сім’ї вольній, новій», яке проводиться в Україні з 1981 року.

Спершу заходи в його рамках відбувалися в Києві та на Черкащині, а з 1988 року, з метою вшанування пам’яті поета, художника, мислителя Тараса Шевченка, популяризації творчої спадщини Великого Кобзаря, урочистості стали проводити щороку в одній із областей.

Цьогорічне свято відбувається за участю багатьох видатних письменників, Шевченківських лауреатів, знаних літераторів з усіх областей України.

20 і 21 травня його учасники виступатимуть у Чернігові, Ніжині, Седневі й Качанівці. А потім свято продовжиться в Каневі та Києві.

Сьогодні урочисте відкриття свята пройшло у Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім.Т.Г.Шевченка.

Перед його початком високоповажні гості оглянули тематичні виставки, підготовлені обласним історичним музеєм ім. В.Тарновського, обласною бібліотекою ім. В.Короленка, обласним художнім музеєм ім. Г.Галагана та обласним навчально-методичним центром культури і мистецтв.

Офіційно відкрив свято голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. Він відзначив, що творчість Тараса Шевченка ніколи не втратить своєї актуальності та закликав присутніх до збереження та популяризації його творчої спадщини.

Вітаючи учасників, організаторів та гостей заходу, голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч побажав усім незабутніх вражень від перебування на Чернігівській землі та зачитав звернення Президента України до учасників і гостей свята.

У ньому Глава держави, зокрема, зазначив:

«Уся історія України, як і історія Європи, підтвердила істинність Кобзаревого бачення шляхів к майбутнє. Шевченко завжди був та залишається абсолютно актуальним, його слово і нині вчить, надихає, об’єднує українців і всіх вільних людей по всьому світу у боротьбі за свободу та гідність.

Прокладаймо шлях до Кобзаря – до вершини незламного духу, віри у Бога, у свої сили та свій народ. Прислухаймось до його великої мислі:
«А всім нам вкупі на землі
Єдиномисліє подай
І братолюбіє пошли».

Найкращим ушануванням генія буде Україна – вільна, соборна, демократична європейська держава, яку він виборював кожним своїм рядком, яку наш народ сьогодні виборює у протистоянні з агресором».

Петро Порошенко також висловив вдячність усім, хто доклав зусиль до проведення цього мистецького свята та побажав ім. успіхів та перемог із мудрим Шевченковим словом.

Перший заступник Міністра культури України Ігор Ліховий зачитав вітання Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури України В’ячеслава Кириленка.

Наш край пишається тим, що понад 20 населених пунктів області зберігають пам’ять про те, що їх відвідував Великий Кобзар.

За словами Ігоря Ліхового, поет любив Чернігівщину. Неодноразово буваючи на Чернігівщині, поет надихався її краєвидами, спілкуванням з людьми, які його розуміли і підтримували.

В наші дні пам’ять про Великого Кобзаря відображена в назвах вулиць, найменуваннях обласного академічного українського музично-драматичного театру та Національного педагогічного університету, численних пам’ятниках.

Багато уродженців Чернігівщини – поетів і письменників, науковців і архітекторів – удостоєні найвищої творчої відзнаки України за вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва. Першими Диплом та Почесний знак лауреата у галузі літератури у 1962 році отримали наш земляк Павло Тичина та Олесь Гончар. Наразі Чернігівщина має 37 лауреатів Шевченківської премії.

Учасників свята також привітали голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка Павло Мовчан, заступник директора Інституту літератури імені Тараса Шевченка Національної академії наук України Сергій Гальченко, голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач.

Після урочистого відкриття присутні переглянули Театралізований пролог концертної програми: «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє», а також концертну програму за участю кращих професійних мистецьких колективів Чернігівщини.

Останні новини Чернігівщини

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.