Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:33:13

У обласній бібліотеці ім. В. Г. Короленка презентували доробок краєзнавців Чернігівського району – книги "Літопис доль та днів минулих. Книга 2"

08.05.2015   08:53

Напередодні Дня Перемоги над нацизмом у Європі, 6 травня у читальній залі бібліотеки, в рамках засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація доробку краєзнавців Чернігівського району – книги «Літопис доль та днів минулих. Книга 2».

У виданні зібрано багато унікальних і досі невідомих фактів про події вересня 1941 та 1943 років, відновлено призабуті імена з історії Чернігівського району. Вперше друкується уточнена та розширена інформація майже на 2,5 тисячі імен воїнів, чиї прізвища викарбувані на сільських пам’ятниках, розміщено тексти нагородних листів на воїнів, які виявили мужність і героїзм в боях за села району під час звільнення їх від нацистських окупантів, описано спомини очевидців, розповіді про людей, які допомагали воїнам або упродовж років вшановували пам’ять загиблих.

З 70-річчям Перемоги, з появою ще одного видання, яке вшановує тих, хто віддав життя у боротьбі з нацизмом, хто захищав Вітчизну на фронтах Другої Світової, хто визволяв нашу рідну Чернігівщину від ворога, присутніх тепло привітав директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації Сергій Мойсієнко.

Емоційно та грунтовно представив зміст книги один з упорядників презентованого видання, голова Чернігівської районної організації краєзнавців Андрій Курданов. Він зазначив, що книга присвячена пам’яті відомого пошуковця Володимира Денисовича Драгунова, який у 70-90-х роках ХХ ст. очолював обласний штаб «Пошук». Завдяки його діяльності тисячі сімей дізналися, де поховані їхні рідні: з усіх куточків колишнього Радянського Союзу до Чернігова йшли листи і їхали люди. Картотека полковника Драгунова нараховувала тисячі імен. І нині сучасні пошуковці самовіддано продовжують святу справу полковника Драгунова. Свою розповідь Андрій Курданов ілюстрував слайдами та відео-роликами.

Спогадами та першими враженнями від книги поділились журналісти Ганна Адруг-Дараган, Віктор Береговий, Лариса Махіна, Наталія Бушай, директор Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського Сергій Лаєвський, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець, поетеса та громадська діячка Надія Галковська та ін.

Щирими оплесками та квітами привітали присутні ветеранів війни – народного художника України Анатолія Шкурка та військового льотчика, полковника Василя Казанцева.

Під час заходу дарувались перші примірники книги, отримали презентоване видання і бібліотеки Чернігівської області. Директор Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка Інна Аліференко щиро подякувала видавців та укладачів за щедрий дарунок.

Підбив підсумки засідання та побажав усім миру, здоров’я та подальших творчих успіхів голова правління Чернігівського обласної організації Національної Спілки краєзнавців України, президент клубу «Краєзнавець», директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка, професор Олександр Коваленко.

У читальній залі бібліотеки демонструвалась книжково-ілюстративна виставка «Літопис всенародного подвигу: до 70-річчя Перемоги над нацизмом», яку прокоментувала модератор заходу завідувачка відділу краєзнавства Ірина Каганова.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини